Landbrukets bærekraftskonferanse, 18. november 2025

Presentasjon av forsknings- og utviklingsprosjekter kl. 14.25-15.10
 
Lokal beredskap for global klimarisiko: Norsk landbruk i ei sammanvevd verd

Marta Karoline Jansen, forskar ved Vestlandsforsking

I ei stadig meir samankobla verd er matsystem og matsikkerheit sårbare for både plutselige og gradvise hendingar som skyldast klimaendringar, geopolitisk uro, økonomiske krisar og sjukdomsutbrot. Korleis kan bønder forholde seg til dette og kva kan kan ein gjera med lokal og nasjonal klimatilpassing?
 

Visjoner for endringer i bruken av dyrkajorda og risiko for ubalanse i det innenlandske fôrkornmarkedet

Håvard Steinshamn, forsker ved NIBIO

I prosjektet Visjoner og konsekvenser - analyse av visjoner for norsk landbruk og konsekvenser for matsikkerhet (FOSIP) vil vi vurdere og evaluere grunnlaget, støtten, mulighetene og begrensningene for målet om økt selvforsyning med landbruksmat i Norge, og vurdere i hvilken grad en økning vil bidra til forbedret nasjonal matsikkerhet.
 

Sakterevoksende kylling i norsk kjøttproduksjon

Birger Svihus, forsker ved NMBU

Lavere tilvekst, og mer arealkrevende. Hvordan kan overgangen til sakterevoksende kyllinghybrider inngå i et bærekraftig matsystem?
 

Er norsk ull bærekraftig?

Ingun G. Klepp, forsker ved OsloMet og Tone Tobiassen, grunnlegger av NICE Fashion

Det spørs hvem du spør. Norske forbrukere sier klart JA. Men målemetodene som EU har lansert i Green Deal sier det motsatte, slik det fremkom da Devolds Svanemerkede 100 prosent norske ullgenser fikk bryne seg på en kinesisk-produsert polyestergenser. Likevel bør vi utnytte landbruksressursene bedre i norske tekstiler.
 

Metanreduserende tiltak i saueproduksjonen

Vibeke Lind, forsker ved NIBIO

Hva skal til for at kalsiumperoksid kan bli en løsning for metanreduksjon ute på norske gårder?