Nytt om økologisk grovfôrdyrking nr. 4-2020

Faste kjørespor - aktuelt for deg!

Faste kjørespor reduserer jordpakkinga og kan øke avlinga og inntjeninga. Lær mer på NLR-webinar 23. september med en av verdens fremste eksperter, Tim Chamen! Flere hevder også at faste kjørespor/redusert kjøring kan være med å bevare rødkløver i enga lenger.

Webinar-serie om jord og jordhelse

NLR tilbyr en serie på tolv nettmøter om jord og jordhelse. Første tema, 25. juni, var: Hva er jord og jordhelse? 20. august tar Hege Sundet i NLR Østafjells for seg driftsformer som vektlegger jordhelse.

Robust og varig rødkløver

Rødkløver er en viktig engbelgvekst, men kan forsvinne fra enga etter få år. I Sverige er det gjort feltforsøk med en type rødkløver som har en litt annen voksemåte enn de vanlige sortene. Denne typen kalles Mattenklee på tysk, på norsk mattekløver. Planter av Mattenklee-sortene dannet siderøtter som forsynte plantene med vann og næring, og medførte at plantene overlevde også femte høstingsår. Siderøttene erstatter røtter angrepet av rotråte, noe som kan forklare at de er mer holdbare enn vanlig rødkløver.

Konsekvenser for økologiske storfe- og småfeprodusenter etter brannen på Lena

Produksjon av Viola, Drøv protein og Natura drøv start er påvirket etter brannen på Lena. Ifølge Felleskjøpet er det Drøv protein på lager, i tillegg vil det produseres opp mer av denne. All produksjon av økologisk kraftfôr foregår nå på Rindsem i Trøndelag. Det er små endringer i reseptene, og det norske bygget som opprinnlig ville vært brukt på Lena kjøres til Rindsem.  

Minimer jordpakkinga om høsten! 

Høst betyr ofte mindre opptørking og fuktigere forhold mange steder, samtidig som det skal høstes gras, treskes korn og presses halm. Dette betyr ofte mye kjøring på ulaglig jord, rett dekktrykk er et viktig tiltak for å minimere jordpakkinga. I NLR har vi mange dyktige teknikkrådgivere, har du spørsmål om dekktrykk er de bare en telefon unna. 

Grasets vekstavslutning og siste høsting

Gras og andre vekster forbereder seg til vinteren ved å lagre energi i røttene og gjennomgå en herdingsprosess. Hvis de hindres i denne prosessen, kan det føre til dårligere overvintring og lavere avling neste år.

Nyhetsbrevet er sendt til jan.ferstad@nlr.no 
 
Hvis du ikke lenger ønsker å motta nyhetsbrevet, avbestill her.

Kontakt: elin.thorbjornsen@nlr.no

Eller kontakt din NLR-enhet: https://www.nlr.no/lokale-enheter/