Nytt fra NLR Veksthusrådgivning #4 2021
Dette nyhetsbrevet er et tilbud til alle veksthusmedlemmer i NLR Viken. Alle artiklene i denne mailen linker til vår nettside, hvor du også finner tidligere utsendte artikler, pluss annet aktuelt fagstoff: www.veksthus.nlr.no

Plantevernmidler i veksthus og til prydplanter på friland

Veksthusrådgivningen følger med på utvikling og endringer for plantevernmidler i veksthus og til prydplanter på friland. Oppdatert 19/5, 2021

Bakteriesvulst (Agrobacterium tumefaciens)

Bakteriesvulst er en sjukdom som er forårsaket av bakterien Agrobacterium tumefaciens. Den finnes over hele verden og har svært mange vertsplanter.

Mospilan SG – nytt skadedyrmiddel

Mospilan er et nytt plantevernmiddel som er godkjent mot bladlus, trips og mellus i prydplanter i veksthus og mot bladlus og mellus i jordbær.

Teger i agurk

Våren er tid for innflyving av teger, les om teger i agurk og se bilder av skade.

Åpent brev fra HMS rådgiver Silke Hansen i NLR Viken

Vær åpen og vær en god kollega!

Situasjonen rundt utenlands arbeidskraft er vanskelig for andre år på rad grunnet koronapandemien. Restriksjonene for innreise gjør at bare arbeidskraft som er strengt nødvendig for å opprettholde matproduksjonen får komme til Norge. Mange produsenter vet per i dag ikke hvordan situasjonen på egen gård kan løses. Usikkerheten er vanskelig å leve med og kan gå utover nattesøvn og mye annet. Når salatbladene får flekker, potetene ikke vokser som de skal eller kalven ikke kommer ut er det lett å ta en telefon til en rådgiver eller veterinæren. Slikt burde det også være dersom du trenger innspill til å takle situasjonen som er nå med manglende arbeidskraft oppå alt det andre. Når situasjonen er som den er kan ting fort bli vanskelig. Ta derfor gjerne en telefon til en av våre rådgivere, eller meg som HMS rådgiver. Om vi ikke kan hjelpe deg der og da, har vi et nettverk som kan hjelpe.
 
Det er også viktig å huske på at det finnes flere løsninger for et problem. Dersom du vet om en kollega som virker mer lukket, fastlåst eller sliten enn vanlig, kan du være den som søker en samtale med vedkommende eller råd hos oss. Vi er mange som kjenner til landbruket og ønsker å hjelpe produsentene, ikke bare medlemmene i en vanskelig situasjon!
 
Vi gir råd og veiledning i krisesituasjoner gratis innenfor gitte rammer til alle i landbruket, uavhengig av HMS avtale. Personlige opplysninger og opplysninger om bedriften behandles konfidensielt.
 

Vi hjelper deg!

Et samlet rådgiverkorps bestående av norske veksthusrådgivere står bak dette nyhetsbrevet. Vi er ansatt i NLR Viken, og samarbeider tett til beste for medlemmene. Som medlem kan du kontakte den av oss du har mest bruk for!

Dette nyhetsbrevet er sendt til astrid.sigaard.andersen@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta nyhetsbrev fra oss, meld deg av her  |  Utgiver: NLR Veksthusrådgivning, Gjennestadtunet 83, 3160 Stokke | Red: L.Knudtzon, mobil: 930 43 950 | © 2017 Norsk Landbruksrådgiving Viken