Nytt fra NLR HMS

Nr. 3 – 2018  •  28. juni

Åpne i nettleser

Norsk Landbruksrådgiving HMS (NLR HMS) sender jevnlig ut nyhetsbrevet Nytt fra NLR HMS.
Har du innspill eller spørsmål, send en e-post til hms@nlr.no

» Salmonella    » Sesongarbeidere    » Beitedyr     » Brannslukking    » Rotter    » Fagdag   

Pågående utbrudd av salmonella

Den siste tiden er det oppdaget salmonellasmitte hos hest. Det startet med et føll på NMBU, og smitten har raskt spredd seg videre. Mattilsynet jobber med å begrense videre spredning. FOTO: NLR arkiv

Mattrygghet er et begrep vi har vært stolte av å ha her til lands og det med god grunn. De fleste tenker ikke så mye på det i hverdagen, men blir veldig oppmerksomme når denne tryggheten trues. Slik som under utbruddet av salmonella som pågår nå. 

Det startet med et funn hos et føll og smitten har blitt påvist hos flere andre hester etter det. Smitten sprer seg lett i et miljø hvor dyr fraktes mellom staller og stevner. Mattilsynet gjør en stor

innsats for å få kontroll på dette ved å båndlegge staller som defineres som kontaktbesetninger inntil tester viser om de har smitten eller ikke. Da kan man hverken flytte dyr fra eiendommen eller ta inn nye dyr. Noen av stallene har også husdyrbesetninger som testes og det er også påvist salmonella hos produksjonsdyr. Salmonella smitter mellom dyreslag men også til mennesker. Det er derfor det er så viktig at det arbeides med å stanse videre spredning av smitten. 

De som får påvist smitte på sine dyr kan oppleve dette som en stor belastning. Først og fremst er frykten for at dyrene skal bli alvorlig syke stor, men det medfører også mye merarbeid for den det gjelder. I tillegg blir det restriksjoner i den normale virksomheten i stallen/gården som kan føre til inntektstap og fullstendig endring av planene for drifta en stund. Dersom du er i en slik situasjon og ønsker noen å snakke med er du velkommen til å ta kontakt med en HMS rådgiver i NLR. Du finner din nærmeste HMS rådgiver i linken nedenfor og informasjon om vårt tilbud til bønder som er i en vanskelig situasjon.

På Mattilsynet sine sider finner du ei liste over hvilke staller/besetninger som er båndlagte. Lista oppdateres daglig. Der finner du også informasjon om hvordan salmonella smitter og en nyttig informasjonsplakat om hvordan du og din stall/besetning kan unngå smitte.

Ordnede forhold for sesongarbeiderne

Arbeidstilsynet varsler at de vil foreta tilsyn hos de som ansetter sesongarbeidere i løpet av sommeren. Dette for å sikre at arbeiderne er ansatt under ordnede forhold og at de har tilfredsstillende boforhold når de er her.

Turgåeren og beitedyra

Det er trendy å gå på tur og det er veldig positivt for folkehelsa. Det er fristende å gå i områder der det går beitedyr for der er det et velpleiet kulturlandskap. Dette har vist seg å være en utfordring en del steder og det har dessverre skjedd ulykker hvor beitedyr har angrepet turgåeren. Det er bare et fåtall av turgåerne som er særlig vant med husdyr og da kan det lett oppstå misforståelser. Som regel bunner det i at turgåeren har kommet mellom ku og kalv eller på annen måte for tett på dyra. Dyrene kan ha gitt mange signaler som turgåeren ikke har oppfattet og som har ført til at dyret provoseres. Litt enkel opplæring vil kunne medvirke til at både beitedyr og turgåer kan ferdes i samme område uten konflikt. Det finnes plakater som man kan henge på grinda eller gjerdet der turgåeren passerer på vei inn i beiteområdet. Plakaten inneholder kort informasjon om hvordan man skal forholde seg til dyrene og avsluttes med et ønske om en god tur. 
Tyr har laget en slik som kan bestilles på Tyr sin hjemmeside og som tåler vær og vind.

Hvordan skal slukkeutstyret på gården kontrolleres?

I privatboliger og driftsbygninger er det utplassert mange håndslokkere og husbrannslanger. For privatboliger krever forskriftene at dette utstyret skal kontrolleres en gang hvert femte år, for driftsbygninger hvert år. Det er bygningseiers ansvar å sørge for kontroll. Det er brukers ansvar å sørge for ettersyn.

Ubudne gjester

Det er ikke alle dyr som er like velkomne på gården. en av de mest fryktede og som gjør mest skade er vel rotter. De forårsaker store ødeleggelser og utgjør en smittekilde for både folk og dyr. Det er mange tiltak du kan gjøre for å unngå problemet. 

Fagdag på If sitt skadesenter for HMS-rådgivere

Det er viktig å være faglig oppdatert når man skal gi råd om blant annet brannforebygging hos den viktigste yrkesgruppen -matprodusentene. Det brenner dessverre for mye på gårdsbruk og kunnskap om forebygging er derfor høyt prioritert. En dag på If sitt skadesenter var så profesjonelt lagt opp at det ga HMS rådgiverne i NLR et faglig løft og mye inspirasjon til å jobbe videre med dette viktige temaet.

I Hobøl ligger If sitt skadesenter som driver opplæring av ulike bransjer i forhold til å kunne drive brannforebygging. Branner koster samfunnet enorme summer hvert år i tillegg til de lidelsene de som rammes opplever. Det er i alles interesse å unngå brann. 
HMS-rådgiverne fikk god innføring i brannteori, brannforebygging og slukking. En del stoff var kjent fra før, men det var også mye ny kunnskap. Når det gjelder slukkemidler skjer det stadig en utvikling og det gjøres erfaringer hvor det ene middelet viser seg bedre egnet enn et annet. Det lages også nye slukkemidler og det siste er et middel som klarer å slukke brann i lithiumbatterier. 
Takk til If skadesenter for en meget nyttig dag!
For at du skal dra nytte av denne kunnskapen kan du be om at HMS rådgiveren har et ekstra fokus på brannforebygging på din gård neste gang du skal ha et HMS besøk. Eller bestill gjerne et ekstra HMS-besøk dersom du ønsker det.

Denne e-posten er sendt til ingvild.lauvland.hoie@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta Nytt fra NLR HMS, melder du deg av her: avmelding  |  © 2018 Norsk Landbruksrådgiving