Nytt fra NLR HMS November 2016
Mange dødsulykker med barn i svensk landbruk

Bondebladet siterer den svenske landbruksavisen ATL og viser til statistikk fra den svenske landbruksorganisasjonen LRF. 
Det farligste stedet for barna er rundt traktoren. Til sammen 13 barn døde etter påkjørsel eller andre ulykker med traktor, viser statistikken. 


Les saken

Frivillig yrkesskadetrygd

Selvstendig næringsdrivende og frilansere må tegne frivillig trygd for å få yrkesskadedekning fra NAV. Yrkesskadedekning gir rett til særytelser fra folketrygden ved yrkesskade. Denne yrkesskadedekningen bør alle bønder ha, da dette er en billig forsikring som gjør at bønder får samme rettigheter hos NAV som arbeidstakere. Dette er en ytelse som ikke overlapper med de forsikringene forsikringsselskapene selger.

Les mer
Varme arbeider

Norsk Landbruksrådgiving tilbyr kurs i Varme arbeider rundt omkring i landet. Dette er et veldig nyttig kurs for alle som benytter maskiner og utstyr som genererer gnister og varme som kan føre til brann. 
Ordningen har eksistert for andre bransjer siden 2001 og etter flere års erfaring viser statistikken en halvering av antall branner. Et svært godt resultat med andre ord. 
På grunn av det høye antallet branner i landbruket har forsikringsselskapene fra 01.01.2016 innført krav om kurs i Varme arbeider også for sine landbrukskunder. Kurset er lærerikt og gir flere aha-opplevelser for de fleste. Selv om man har holdt på med disse arbeidsoppgavene i mange år vil man likevel ha utbytte av kurset. 


Finn kurs hos din lokale enhet

Dokumentert opplæring i bruk av farlig arbeidsutstyr

Kan du dokumentere at alle ansatte (også egne barn og kårfolk) har fått nødvendig opplæring i bruk av arbeidsutstyr som krever særskilt forsiktighet ved bruk? 

Den som setter noen i arbeid med farlig utstyr, må forsikre seg om av vedkommende har tilstrekkelig kunnskap, og eventuelt selv gi slik opplæring.  Dokumentert sikkerhetsopplæring skal gis når bonden etter en risikovurdering finner det nødvendig.  Opplæringen skal signeres av begge parter.  
Det skal dokumenteres skriftlig hvilket arbeidsutstyr det er gitt opplæring på, hvem som har gitt opplæringen og hvem som har fått opplæringen.
Husk og noter hvilket arbeidsutstyr (f. eks: merke og årsmodell) det er gitt opplæring på.   
For de mest brukte maskinene er det nok med opplæring og dokumentasjon fra arbeidsgiver.  Eksempler på slike maskiner er:
  • Traktor (ved kjøring på veg kreves sertifikat) og traktorredskap
  • Selvgående maskiner for jord og skogbruk (f. eks. skurtresker)
  • Noen løfteinnretninger for hengende last (f. eks. silotaljer)
  • Bærbare kjedesager
  • Vinsj og vinsjeutstyr
  • Vinkelsliper
  • Automatiske eller halvautomatiske produksjons-, transport- eller lagringssystemer (f. eks. fylltømmer)
  • Løfte- og stablevogner for gods (f. eks. truck) uten permanent førerplass
  • Personløftere
  • Trallebaner og maskiner som går eller trekkes i føringer
  • Hengestillas
  • Spikerpistoler
Noen maskiner krever sertifisert opplæring og det er for eksempel truck med permanent førerplass eller minilaster over 21 hk. 


Finn din lokale HMS-rådgiver og spør om veiledning

Ikke en bonde å miste

Landbruket er den næringen i fastlands-Norge som har mest ulykker. Bygdeforskning har publisert en rapport, og funnene i undersøkelser som er gjort viser at oppmerksomhet om ulykker i seg selv er forebyggende. 
I rapporten finner du en oppsummering av resultatene og tjue tiltaksforslag som vil kunne redusere ulykkene i landbruket. Les rapporten og spre budskapet! 


Les rapporten
Krav om alarmsender i landbruket

Mattilsynet og Gjensidige forsikring krever at utringer (alarmsender) monteres på alle brannvarslingsanlegg. Gjensidige stiller i tillegg krav til ettermontering på eksisterende anlegg. 

Les mer

NLR HMS ønsker alle en trygg og god høst!


Nytt fra NLR HMS
Norsk Landbruksrådgiving HMS (NLR HMS) sender ut nyhetsbrevet Nytt fra NLR HMS månedlig. Ønsker du ikke å motta kommende utsendelser kan du melde deg av nederst i nyhetsbrevet. Har du spørsmål eller innspill, send en e-post til hms@nlr.no
Norsk Landbruks-rådgiving HMS
Tidligere Landbrukets HMS-tjeneste (LHMS) er fra 2014 en avdeling i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), med navn Norsk Landbruksrådgiving HMS (NLR HMS). Sammen med øvrige ressurser i NLR kan vi hjelpe deg med alt som er relatert til HMS i landbruket. Vi jobber aktivt med å sikre at du får mer ut av den nye organisasjonen.
HMS-rådgivere på flyttefot
De aller fleste rådgiverne i NLR HMS har nå flyttet fra bedriftshelsetjenestene, der de har hatt kontor, sammen med andre rådgivere i NLR. Målet er mer helhetlig og samordnet rådgiving. Det tette samarbeidet med bedriftshelsetjenestene fortsetter gjennom faste møter. NLR har inngått nye avtaler med bedriftshelsetjenestene fra 1. oktober 2015.
 
Selv om HMS-rådgiverne har fått nye kontorsteder har de samme telefonnummer og e-postadresser som før. Medlemstilbudet med HMS-besøk, helsesjekk, fagmøter og ulike rådgivings- og kurstilbud videreføres.  

> Se våre medlemstilbud
HMS-kurs
Landbruket tar krafttak for HMS
– Det er høysesong for avvikling av kursene våre i prkatisk HMS fra oktober og fram til påske, sier Halle Arnes, fagkoordinator for HMS i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 
Finn din lokale HMS-rådgiver, og spør om når det arrangeres kurs i ditt område.