Nytt fra NLR HMS Desember 2016
Brannvernmåneden

Desember er en måned mange forbinder med brannvern på grunn av røykvarslerens dag den 1. desember. De fleste gårdene har brannvarslingsanlegg og ikke røykvarslere som tidligere, men disse anleggene trenger også vedlikehold. Du har kanskje en årlig vedlikeholdsavtale eller så skal du utføre dette selv. Ofte begge deler. Det er ofte lettere å huske at dette skal utføres om du bruker kalenderen på mobilen til å minne deg på det. 

I forbindelse med arbeidet med brannsikkerheten kan du også foreta den årlige egenkontrollen av det elektriske anlegget og sjekke at gårdens slokkeutstyr er i orden. Vedlagt finner du egenkontrollskjema for det elektriske anlegget og Landbrukets brannvernkomite sine råd for vedlikehold av slokkeutstyr.

Hos Landbrukets brannvernkomite finner du flere praktiske råd som handler om å forebygge brann på din gård. 


Skjema for egenkontroll elektrisk anlegg

FOTO: Morten Berntsen
Førstehjelpsutstyr

Har du førstehjelpsutstyr på gården?

Ansvaret for at førstehjelpsutstyret er på plass og er komplett til enhver tid påhviler arbeidsgiveren. Førstehjelpsutstyret skal tilpasses arbeidsplassens arealmessige størrelse, antall arbeidstakere, geografisk beliggenhet og arbeidets karakter. Altså bør du ha førstehjelpsutstyr flere steder som for eksempel i fjøset, verkstedet og traktoren. 

På arbeidsplasser der det er fare for sprut av etsende stoffer i øynene, må førstehjelpsutstyret suppleres med utstyr for øyeskylling. 

Førstehjelpsutstyret bør oppbevares i tett emballasje. Innholdet må kompletteres til enhver tid. Pass på holdbarhetsgrenser. Sterilt bandasjemateriell er vanligvis holdbart i fem år. 

Sørg for at de ansatte og familien vet hvor førstehjelpsutstyret er hvis noe skjer. Det bør plasseres godt synlig og være lett tilgjengelig. 

Det finnes mange typer førstehjelpskofferter å få kjøpt. Eller du kan bruke skap eller andre løsninger så lenge det er tett og holder støv og skitt ute. 

Utstyrsliste i førstehjelp

Husk å fylle på lageret etter hvert som du bruker av det. 
Er du i tvil om hva du trenger; ta kontakt med bedriftssykepleier eller andre hos din bedriftshelsetjeneste. 
Særlig i forbindelse med innkjøp av aktuelt utstyr. Varene du kjøper kan være dyrekjøpte. 

Influensavaksine

Folkehelseinstituttet  anbefaler alle svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser å ta influensavaksine. 
Kontakt ditt lokale helsesenter eller kontakt din bedriftshelsetjeneste for nærmere informasjon og avtale. 

MRSA i storfe- og småfebesetninger

Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har utarbeidet råd om smittebeskyttelse mot MRSA. 
Informasjonen er beregnet for storfeprodusenter, småfeprodusenter, røktere og andre som har kontakt med storfe- eller småfebesetninger. 

Informasjonsarket er utarbeidet i samarbeid med Animalia, TINE og NSG. 


Les veiledningen

FOTO: Morten Berntsen
Samarbeid gir resultater

Animalia og KSL/Matmerk har samarbeidet om å tilpasse kravene i Helsegris og KSL Sjekkliste svin. Helsegris er smågrisprodusentenes verktøy for dokumentasjon av helse, dyrevelferd og management i besteningen. Alle besetningstyper har adgang til Helsegris.

Har du godkjent Helsegrisstatus vil du nå automatisk oppfylle KSL Sjekkliste svin


FOTO: Marit Glærum
KSL sjekker automatisk status for besetningen ved å trykke ja! 
KILDE: Animalia og Matmerk

Julehilsen

NLR HMS ønsker alle ei riktig god jul og et godt nytt år.


Nytt fra NLR HMS
Norsk Landbruksrådgiving HMS (NLR HMS) sender ut nyhetsbrevet Nytt fra NLR HMS månedlig. Ønsker du ikke å motta kommende utsendelser kan du melde deg av nederst i nyhetsbrevet. Har du spørsmål eller innspill, send en e-post til hms@nlr.no
Norsk Landbruks-rådgiving HMS
Tidligere Landbrukets HMS-tjeneste (LHMS) er fra 2014 en avdeling i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), med navn Norsk Landbruksrådgiving HMS (NLR HMS). Sammen med øvrige ressurser i NLR kan vi hjelpe deg med alt som er relatert til HMS i landbruket. Vi jobber aktivt med å sikre at du får mer ut av den nye organisasjonen.
HMS-rådgivere på flyttefot
De aller fleste rådgiverne i NLR HMS har nå flyttet fra bedriftshelsetjenestene, der de har hatt kontor, sammen med andre rådgivere i NLR. Målet er mer helhetlig og samordnet rådgiving. Det tette samarbeidet med bedriftshelsetjenestene fortsetter gjennom faste møter. NLR har inngått nye avtaler med bedriftshelsetjenestene fra 1. oktober 2015.
 
Selv om HMS-rådgiverne har fått nye kontorsteder har de samme telefonnummer og e-postadresser som før. Medlemstilbudet med HMS-besøk, helsesjekk, fagmøter og ulike rådgivings- og kurstilbud videreføres.  

> Se våre medlemstilbud
HMS-kurs
Landbruket tar krafttak for HMS
– Det er høysesong for avvikling av kursene våre i praktisk HMS-arbeid fra oktober og fram til påske, sier Halle Arnes, fagkoordinator for HMS i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 
Finn din lokale HMS-rådgiver, og spør om når det arrangeres kurs i ditt område.