Økonytt fra Økonytt fra NLR Innlandet #3 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, 
les i nettleser

• Kålmøll    • Ugrasbekjempelse i potet    • Ugrasharving korn    • Høymole    • Beitestell    • Husdyrgjødsel    • Jordlappen    • Økobygg-kamp   

La insektsnettet ligge på så lenge som mulig for å hindre kålmøllen i å legge egg.
FOTO: Morten Berntsen

Kålmøll

Det har i flere uker vært registrert store mengder kålmøll på Østlandet. La derfor insektsnettet ligge på når kålmøllen svermer. Hvis du er blant de heldige som laget falskt såbed om våren og fikk flamma ugraset rett før såing/planting av kålrot/kål, kan duken ligge på lenge før ugrastrykket blir for stort. Kålmøllen kan legge egg gjennom insektsnettet, men erfaringer viser at nettet forstyrrer nok til at skadeomfanget reduseres og avlingen kan reddes.

Av: Jan-Erik Mæhlum

En hypper med stjerneruller vil være mer egnet på arealer med en del kveke.
FOTO: Akrivbilde

Ugrasbekjempelse i potet

Potetene bruker relativt lang tid frem til de dekker og tar opp konkurransen med ugraset. Derfor er det svært viktig at vi allerede fra starten av og helt frem til potetene dekker fåra, holder ugraset under kontroll. Derfor betaler potetene godt for en effektiv ugrasbekjempelse. Denne betalingen kommer i form av meravling, bedre kvalitet og lettere høsting med mindre spill og større kapasitet.

Potet er en av de radkulturene som er best egnet til mekanisk ugrasbekjempelse. Til nå har det vanlige hyppeutstyret blitt bruk i ugraskampen. Imidlertid har det den siste tiden kommet mye ny teknologi på denne fronten. Det som kan gjøre mekanisk ugrasbekjemping i potet mer utbredet, er at vi har fått utstyr som har større kapasitet enn dagens to-raderssystem. Vi tenker her på ugrasharv som kan ha en arbeidsbredde på 6 til 15 meter. Forsøk viser at ugrasharver som ellers blir brukt til korn, med noe innstilling fint kan brukes i radkulturer som potet.

Godt resultat
Mekanisk ugraskontroll kan gi et godt resultat hvis følgende forutsetninger er til stede:

  • Jorda må rekke å tørke opp i tide hvis ugrastrykket er stort.
  • Det bør ikke være mye rotugras, som kveke, i åkeren. På moderate mengder kveke bør det benyttes utstyr med for eksempel stjerneruller, som legger stengelene på jordoverflaten. Er det mye kveke i åkeren, er gjess svært effektive til å holde kveka nede til potetriset tar over og dekker åkeren.
  • Man må ha god tid til å kjøre når de optimale forholdene er til stede (smått ugras og tørt vær).
  • En må tilegne seg erfaring med innstilling av utstyret. Viktig at potetene ikke skades!
  • En bør ha mulighet for vatning, da mekanisk kjøring, spesielt på seinere stadier vil rive av en del røtter til potetplantene, og det er viktig at potetplantene har så lett tilgang på vann som mulig.
Planlegging av arbeidet
Metode 1 (store fårer etter setting): Så snart man kan se frøbladene av de første ugrasplantene harves drillene ned. Etter en dag eller to med tørt vær hyppes drillen opp igjen. Harven skal ta ugraset på toppen, og hypperen skal ta ugraset i bunn. Ved gjentatt behandling må en påse at en ikke skader potetspirene. Etter potetene har stukket kan en kun bruke utstyr som bearbeider jorden på siden og i bunnen og sidene av raden.
Metode 2 (små fårer etter setting): Ved setting lages kun små driller, og ved etterfølgende hyppinger legges mer og mer jord opp. En må imidlertid påse at en ikke legger for mye jord opp de første gangene, da det til sist blir vanskelig å få nok jord til å dekke ugrasplantene. Fordelen med denne metoden er at den kan utføres med vanlig potethypper som allerede er på gården og blir dermed billig, men metoden er til gjengjeld svært arbeidsom.

Fordeler med mekanisk bekjempelse
I tørre forsomre vil mange mekaniske behandlinger lett kunne føre til meget tørre driller, og det kan igjen føre til økt angrep av flatskurv. Vær obs på dette og vatne tidlig nok (begynnende knollsetting) for å unngå problemer med flatskurv. I tillegg må en påse at en ikke skader groene til potetene, da skader på disse er meget gode innfallsporter for ulike sjukdommer som stengelråte og seinere blautråte.

Av: Ole Morten Nyberg og Jan-Erik Mæhlum

Erfaring fra ugrasharvingsforsøk i korn

Vi har hatt markdag med tema ugrasharving i år, og erfaringen fra disse - og harving i forsøksfelt - viser stor effekt av blindharving som ble kjørt før kornet kom opp.
Det er mye mindre frøugras på det som ble blindharvet, i tillegg til at effekten på skorpebryting har vært god der det ble problem etter regnværet.
Av: Stein Olav Nyvoll

Uten blindharving.
FOTO: Stein Olav Nyvoll

Med blindharving.
FOTO: Stein Olav Nyvoll

Før andregangsharving.
FOTO: Stein Olav Nyvoll

Etter andregangsharving.
FOTO: Stein Olav Nyvoll

Høymolebekjempelse

Vi har sett en del høymole i enga i år. Det må vi ta på alvor, hvis ikke kan vi få problemer i mange år framover. Høymolen består av tre ulike arter; vanlig høymole, byhøymole og krushøymole. Av forskjeller i vekstmåte nevner jeg det som har betydning for planta som ugras.

Rundt St. Hans er rotlausvikua, og da sitter plantene relativt lett i jorda. Nå er det gode muligheter for å kunne luke høymolsyre.
FOTO: Stein Jørgensen

Under stengelstrekning reduseres rotvekta når den overjordiske delen vokser. Jo høyere rotvekst, desto større energireserve kan mobiliseres til gjenvekst etter slått. Nye skudd kan dannes på rota ned til 5-10 centimeter. Antall rotskudd er ofte dobbelt så stort hos vanlig høymole som hos de to andre artene.

Forebyggende tiltak:

  • Vekstskifte med to år åpen åker, gjerne radkultur med hyppig radrensing.
  • Et tett og godt bestand med grønnfôr med hyppig høsting.
  • Unngå for sterk N-gjødsling.
  • Hindre frøspredning gjennom husdyrgjødsla. 

Direkte tiltak:

  • Rykke plantene i rotlausvikua, men det går lett ved nedbør og våt jord.
  • Hardt beitepress, slippe på tidlig.
  • Pusse beiter etter avbeiting, vedlikholdsså åpne flekker.
  • Brakking i deler av sesongen, vårpløgsle, plukking av spirte høymolefrø og harving.
Tips til dere som sliter med høymolesyre, og ønsker å luke den (og fortsatt ikke har tatt første slått), eller dere har gjenlegg eller har sådd raigras: Høymole tas best i rotlausvikua rundt St. Hans, da plantene går over fra å tære på reservene til å lagre inn opplagsnæring i rota. Høymole sitter løst i også etter regn. Ikke la slikt ugras frø seg. Jeg har gått å nappet i flere planter i de siste dagene, og de sitter løst spesielt i første års enga.
Av: Stein Jørgensen

Beitestell

Den kan være lett å glemme av beitestellet i disse slåttetider. Graset blir fort for langt på beite, da blir det grovt og opptaket blir ikke optimalt. Skal du få et bra opptak er den optimale grashøgda 12 – 18 cm. Dvs at det er viktig med pussing av beite ned til vanlig stubbehøgd 7 – 8 cm.  Det er da greit å tilføre næring, rundt 1 kg N / uke er passe. Økologisk er det jo husdyrgjødsel som er aktuelt på beitene. Og vi snakker om samme mengde N i form av det. Bruk av husdyrgjødsel på beite kan øke smittefaren. Dette bør en være klar over når en har ungdyr og kyr på slike beite. Det er en god regel å la det gå minst fire uker mellom spredning og beiting. Små mengder vasstynna gjødsel og småregn eller vatning rett etter gjødsling er en fordel. Det vil kunne hindre at rester av husdyrgjødsla blir liggende på bladplatene. Teknikker som stripespredning og nedfelling av blautgjødsel vil redusere denne risikoen.

Pussing
Det blir etter hvert mye vrakgras, det sier noe om kvaliteten på beite. Når dyr går der det er mye vrakgras blir opptaket dårlig, da bruker dyra mye tid på å leite etter godt og smakelig gras. Det er da du skal pusse. Hvis du pusser ned til 7 – 8 cm øker antall skudd og beitet blir jamnere, tettere og ferskere. Grashøyden har også stor virkning på opptaket, langt gras gir store munnfuller, er graset kort må kua ta flere bitt og dermed øker beitetida for å få samme opptak som når graset er høgt. Det er ikke heldig, kua rekker ikke alle disse munnfullene når graset er for kort, hun skal drøvtygge, hvile melke, spise kraftfôr, hu er travel. Derfor er anbefaling å legge seg på grashøgder rundt 12- 18 cm, da er graset passe høgt og fortsatt ferskt. Det gir som sagt optimalt opptak på beite. Kua er jo en selvgående høstemaskin, kanskje den beste og mest økonomiske høstelinja vi har.

Spredning av husdyrgjødsel på eng.
FOTO: Stein Jørgensen

Husdyrgjødsel

Viktig å få på så fort som mulig før veksten kommer i gang. Det beste er å kjøre i mot regnvær selvsagt, og det kan det se ut som vi kan få. Viktig fremover nå er å tenke kjøreskader når møkka skal ut på enga.  Under gode forhold kan planta få nytte av 50 % av ammonium nitrogenet. Anbefaler dere å kjøre på maks 2 – 3 tonn / daa gjerne med gylle.

Tips for bruk av husdyrgjødsel på eng:

  • Liten mengde; 2 til 3 tonn per dekar
  • Tynn, blaut møkk - vann (gylle) / våtkomp.
  • Jevn spredning
  • Lite gjødsel på blad tidlig sprending (etter 1. slått).
Tips til ensilering ved bruk av møkk på eng:
  • Stubbehøyde - ved direktehøsting
  • Fortørking >30 prosent tørrstoff
  • Ensileringsmiddel skal benyttes
  • Unngå luft - rask, god pakking og tett
Av: Stein Jørgensen

Her er Ingrid Rogne og Geir Solberg i ferd med å grave ned ein røyrbit for å undersøkje vassinfiltrasjonen i jorda.
FOTO: Magnhild Strand

Tok jordlappen

Tolv kursdeltakarar tok jordlappen på eit kurs om levande matjord i Valdres 8. juni. Formålet med jordlappen er at gardbrukaren skal bli kjent med si eiga jord, og med det skal kunne forbetre jordkvaliteten vidare.
 
Metodikken er utvikla i USA og er tilpassa norske forhold. Det var Kristian Ormset frå Vital Analyse som hadde kurset i Valdres. Der undersøkte vi jorda i ei laus åkerreine i jordekanten og samanlikna med korleis det var

inne på jordet der det var køyrt mykje meir. Vi fann store skilnader på kor lett jorda smuldra opp i klumpar med ulik storleik og kor god vassinfiltrasjonen var.
 
Vi undersøkte også kor mange synlege jordorganismar vi kunne observere i løpet av 4 minutt. Jo meir som kravlar og kryp i jorda, jo meir robust blir ho overfor sjukdomar og skadedyr. Jordlivet er også viktig for å bryte ned planterestar og byggje opp humus.

Av: Magnhild Strand

Kristian Narum (t.v.) og Stein Olav Nyvoll (økorådgiver i NLR Innlandet) er optimistiske i forhold til avlingspotensialet i byggåkeren som er med i Økobyggkampen.
FOTO: Morten Berntsen

Bygger seg opp til kamp

Motivasjonen for å være med i den økologiske byggkampen er å vise at det kan høstes gode avlinger i økologisk korndyrking. Kjersti og Kristian Narum har klare strategier i sin planteproduksjon.

– Vil vise at det går
Kjersti og Kristian Narum Narum legger opp til gode strategier i den økologiske plantedyrkinga på gården, og motivasjonen for å delta i den økologiske byggkampen er klar.

– Sett i et større perspektiv må det være viktig å vise at man kan produsere gode avlinger i økologisk. Det er ikke bra om vi må bruke et mye større areal for å produsere den sammen mengden som konvensjonell. Erfaringene våre med passelige mengder husdyrgjødsel og tidlig såing, er at man kan få brukbare avlinger, sier Kristian.

Av: Morten Berntsen

Økologiske rådgivere i NLR Innlandet

Rune Granås
Jan-Erik Mæhlum
Audi Stuestøl
Stein Jørgensen
Stein Olav Nyvoll

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta Økonytt fra Norsk Landbruksrådgiving Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,