Potetnytt nr. 10 - 2016 fra NLR Innlandet

Hvis e-posten ikke leses ordentlig, åpne den
her - September 2016

• Virustest    • Sikkerhet og potetopptak    • Graveprøver    • Vekstavslutning    • Nematodeprøve   

Virustest av egne settepoteter
- bestill test innen 5. september.


Den som ønsker å vite virusstatus av PVA og PVY i egne settepoteter må gi beskjed til sin lokale rådgiver (Vidar Westum, Jan Erik, Eva Cecilie) innen mandag 5. september, send gjerne epost. Vi trenger sortsnavn og hvor mange partier. Vi sender deretter informasjon om uttak og leveringsfrist. Dyrkeren selv tar ut prøva og leverer den til nærmeste avdelingskontor i NLR Innlandet, og vi administrerer videre forsendelse.
Det er NIBIO Plantehelse som skal gjøre testarbeidet. Prisen er kr 950 per prøve + mva.

 

Sikkerhet og potetopptak

Det er godt å få avlinga i hus, men innhøstninga kan både være stressende og slitsom. Ulykker skjer oftere når man f.eks. er trøtt, uoppmerksom og/eller er under tidspress. Her er noen viktige sikkerhetsmomenter før du starter:

  • Som hovedregel skal traktormotoren slås av ved vedlikehold eller reingjøring
  • Informere de som står bakpå opptakeren hvor nødstoppknappen/kraftuttakstopp er, og andre sikkerhetsrutiner (f.eks. ikke løse klær/snorer, ikke være mellom potetkasser og potethøster ved tømming, ikke gå bak maskinen, mm.)
  • Kameraer på potethøsteren reduserer ulykker, spesielt ryggekamera.
  • Sjekk at beskyttelsesskjermer er i orden og riktig montert, spesielt skjermen over kraftoverføringsaksling.
  • Vær oppmerksom på veltefaren ved tanktømming, plasser kassene riktig i forhold til terreng.

Avlings og kvalitetsanalyse – graveprøver 2016

NLR Innlandet har tatt ut totalt 29 graveprøver denne uka (uke 35). I år ble det tatt ut prøver i Mandel i tillegg til Kerrs Pink, Folva, Asterix og Laila. Graveprøvene tas ut samme uke hvert år uavhengig av sesongvariasjon. Resultatet sendes ut i neste «potetnytt».

Vekstavslutning - nedsviing

www.Vips-landbruk.no har varslet tørråtefare flere dager den siste uka. Vi har sett tørråte i flere potetåkre den siste tida. Det er nå viktig å avslutte sesongen uten å dra på seg mer sjukdom. Sørg for å holde tørråtebeskyttelsen vedlike helt til poteten skal tas opp.

I flere potetåkre er det tid for vekstavslutning. For å kunne sporulere er tørråtesoppen avhengig av levende bladverk, og et par uker før planlagt opptak bør riset svis ned med Reglone eller Retro. Det skal sprøytes på tørre blad om formiddagen i penvær. Dosering 200-300 ml/daa, laveste dose ved lite bladmasse, godt avmodnet ris eller ved tørre jordforhold. Særlig kraftig ris bør få to gangers behandling med f.eks 200 ml/daa + 150 ml/daa  med 3- 4 dagers mellomrom. Ha i bakhodet at nedsviing om kvelden og når jordforholdene er svært tørre kan gi karstrengnekrose. Unngå sprøyting ved temperatur over 25 °C. Behandlingsfrist for både Reglone og Retro er 8 dager.
 

Kartlegging frittlevende nematoder (ikke PCN)

NIBIO har startet et prosjekt som skal kartlegge frittlevende nematoder i potet. Har du et areal hvor det er tydelig symptomer eller sterk mistanke om nematoder, så ta kontakt. NLR Innlandet kan i forbindelse med kartleggingsprosjektet ta ut 3 gratis nematodeprøver for analyse av frittlevende nematoder. Prøven er anonym for analyselabben og prøveresultatet blir gitt via NLR rådgiver.

Vidar Westum
rådgiver potet             

911 56 085
vidar.westum@nlr.no

Jan-Erik Mehlum        
rådgiver potet   

975 51 501
jem@nlr.no

Eva Cecilie Gihle
rådgiver potet            

971 54 385
eva.cecilie.gihle@nlr.no 

Hanne Homb 
forsøkstekniker           

992 52 759
hanne.homb@nlr.no

Kjetil Mostue         
forsøkstekniker 

908 25 909
kjetil.mostue@nlr.no

Denne e-posten er sendt til NLR Innlandets potetmedlemmer. Hvis du ikke lenger ønsker å motta Potetnytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding