Lik oss:

Potetnytt nr. 6 - 2016 fra NLR Innlandet

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser
juli - 2016

• Magneisum bladgjødsel    • Behov for vanning    • Tørråtestrategi     • Når er det tørråtefare?    • Varsling av tørråte    • Insekter    • Måling av nitrat    • Kontakt oss   

Magnesium bladgjødsling

I begynnelsen av august kan det ses symptomer på magnesiummangel, dette gjelder særlig på lettere jordarter, og noen sorter er mer utsatt enn andre. Når mangelen har gitt synlige symptomer er det ofte i seneste laget å gjøre noe. I sorter som Saturna, Innovator og Asterix anbefales Magtrac, 200 ml/daa ved radlukking. Har du lett jord og erfart Mg-mangel tidligere, kan behandlingen gjentas etter 2-3 uker.

Nok vanntilgang under knolldanningsperioden sikrer knollansettet. Foto: E.C. Gihle

Behov for vanning

Vi ser flere potetåkre som hadde hatt godt av vann nå. Det har kommet lite nedbør av betydning den siste uka, skurer på 5 mm hjelper lite i dybden. Grav i potetfåra, kanskje er det tørrere enn du tror. Det er bedre å få i gang vatning nå, enn å vente på meldt nedbør som stadig skyves fram i tid.

Tørråte - strategi

Det er funnet tørråte både på Jæren og i Vestfold. I følge yr.no er det ventet noe ustabilt vær framover.

Det kan nå være aktuelt å starte forebyggende tørråtebehandling i de tidligst satte potetene som har kommet lengst. I tidligpotet anbefales å starte med Ridomil Gold Pepite MZ, da dette også har effekt på smitte av rødråte. Strategi utover sesongen er veksling mellom Revus og RanmanTop,  evt. bryt en gang med Consento. Bruk Consento hvis sprøyteintervallet blir for langt.

Vi har nå startet med ukentlige tørråteregistreringer. Vi sender ut SMS ved eventuelt funn av tørråte, følg ellers med på vær og prognoser.

Når er det tørråtevær?

  • Det må en lang fuktperiode til (ca 90 % luftfuktighet i minst 87 timegrader) for at det skal dannes sporer. Timegrader = antall timer x antall grader.
  • Sporene må ha fritt vann for å spire og bladene må være fuktige lenge nok; minst 40 timegrader.
  • Jo lengre bladfukten varer, dess flere sporer spirer.

 

  • Sollys dreper sporangiene – 1 time med UV stråler dreper over 90 % av sporene som er spredd ut i lufta (sporer dannes hovedsakelig på undersiden av bladene, og der er de beskyttet mot sollys, det er først når de frigis at de blir eksponert) 


(Kilde:  R.Nærstad, markvandring Toten 2014)

Varsling av tørråte - to varslingsmodeller

Negativprognose

Negativprognosen brukes som hjelp til å bestemme sprøytestart. Når Negativprognosen når en verdi på 150 nærmer det seg tid for oppstart av 1. tørråtesprøyting, og med tørråtevær etter dette vil det gå ut tørråtevarsel. Prognoseberegninger blir satt i gang når poteten i området har 50 % spiring. I Hadeland og Mjøsområdet ellers er nå verdien oppunder 70.

Foto: E.C.Gihle

Nærstads modell

Nærstads modellen beregner risikoen for sporeproduksjon med påfølgende spredning og infeksjon på grunnlag av klimadata, bladfuktighet og globalstråling. For at en skal kunne sprøyte i forkant av «tørråtevær» baserer varslene seg på bruk av værprognoser.

Tegeskade. Foto: E.C.Gihle

Insekter i potet

Det er kålmøll vi ser mest av i potetåkrene nå i disse dager. Kålmøllen er ingen skadegjører i potet.

Vi ser noen teger, og har observert enkelte sikader, spesielt i tørre åkre. De er i begrenset omfang, men følg med hvis temperaturene stiger. Da kan det være aktuelt å benytte et insektsmiddel sammen med tørråtesprøyting.

 

Måling av nitrat

Se video av Ole Morten Nyberg som demonstrerer LAquatwin nitratmåler:
Videoen er laget av Morten Berntsen.

Kontakt oss
Det nærmer seg ferietid for flere av oss som jobber med potetrådgiving i NLR Innlandet.

Foreløpig ferieoversikt, ukenr:
Ole Morten:    28-29
Vidar:             31-32
Hanne:           29-30-31
Eva Cecilie:   27-28-29
Jan-Erik:        29
Kjetil:             30

Vidar Westum
rådgiver potet             

911 56 085
vidar.westum@nlr.no

Jan-Erik Mehlum        
rådgiver potet   

975 51 501
jem@nlr.no

Ole Morten Nyberg 
rådgiver potet                 

995 46 504
ole.morten.nyberg@nlr.no 

Eva Cecilie Gihle
rådgiver potet            

971 54 385
eva.cecilie.gihle@nlr.no 

Hanne Homb 
forsøkstekniker           

992 52 759
hanne.homb@nlr.no

Kjetil Mostue         
forsøkstekniker 

908 25 909
kjetil.mostue@nlr.no

Denne e-posten er sendt til NLR Innlandets potetmedlemmer. Hvis du ikke lenger ønsker å motta Potetnytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding