Nytt fra NLR Innlandet #4 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

NLR  Innlandet inviterer til beitemøte

Lensbygda, onsdag 6. april kl. 11.00 – ca 14.00

I Forskrift om hold av storfe (frå 2014) heiter det mellom anna: «Storfe skal sikrast tilgang til fri bevegelse og mosjon i minimum 8 veker i løpet av sommarhalvåret. Programmet tek opp ulike utfordringar knytta til aktiv beiting og eksempel på løysingar. Også ku i lausdrift skal ha utandørs mosjon. Sjølv om beitesesongen er nokre veker fram i tid, kan ein tidleg planleggingstart avhjelpe når arbeidsoppgåvene står i kø utover våren.

Møt fram på Sameia Fellesfjøs DA, Kolbulinna 400, Lena onsdag 6. april kl. 11.00 – ca 14.00

For å se fullt program og påmelding, klikk på lenkene under.

 

Mars
31

Plantevernmøte, Valle VGS

Lena, orsdag 31. mars 2016

Felleskjøpet Agri Lena, og Norsk Landbruksrådgiving Innlandet inviterer alle kunder og medlemmer til felles plantevernmøte 31. mars.

Klikk på lenken under for å se program.

Stort forbedringspotensial mulig i griseproduksjon
 

I slaktgris-produksjon er det fôr-utnytting og fôr-pris som gir det største utslaget på ditt dekningsbidrag som du kan lese av oversikten. Det kreves ofte litt tilpassing av management, rutiner, produkter og fôr-slaget du bruker. Den tilpassingen gir ofte en veldig god timelønn!
Ta gjerne kontakt hvis du vil diskutere og optimere fôr og fôringen som er best for deg og dine griser.
Wout Mutsaers, telefon 959 10 375  wm@nlr.no
 
 

Mottak av settepotet
 

Mange mottar i disse dager og tiden fremover nye settepoteter, og det er viktig at disse blir kontrollert ved mottak, og at evt. synspunkter på kvaliteten blir meldt til selger umiddelbart.
Mange mottar settepotetene i storsekk, og det er viktig at disse storsekkene blir satt på paller, slik at det kommer luft under dem. Spesielt viktig er det at settepoteter som kommer ferdig beiset blir satt på god luft, men aller helst blir tømt over i lysgroingskassene/sekkene ved mottak.
Videre er det SVÆRT VIKTIG at storsekkene åpnes på toppen, det kan bli svært mye kondens som henger i ”nettingtoppen”, som igjen kan føre til råteproblemer.
Ved mottak er det også viktig at en kontrollerer knolltemperaturen på varen en har mottatt. Sett aldri kald settepotet inn på varmt lager/rom. Dette gir kondens!

Legger her ved et bilde som viser en patent for å ha litt kontroll over ”potetflommen” som kommer da en tømmer storsekker med potet.
Bilde viser bruk av en ”vedsekkfyller” som det er skåret et hull i på ene langsiden. Denne henges opp i senter ved hjelp av to kjøttkroker. På denne måten kan en fylle to sekkestativ eller paller med kasser samtidig.

Har du oversikt over pH på de skiftene du har leid inn?
 

De fleste har behov for å leie inn ny jord på korte avtaler til sin grønnsak eller potetproduksjon. Hvert år kommer vi bort i misvekst pga. lav pH på ny leiejord. I de fleste tilfeller kunne disse vekstproblemene vært unngått hvis en hadde hatt oversikt over pH-tilstanden på skiftet.
Dersom du i år har nytt areal med uten kjente jordprøver, må du benytte tiden nå til å ta ut prøver på disse arealene.
Vi i Landbruksrådgivingen kan hjelpe deg med sending til analyse, eller da det kun gjelder pH så har vi måleapparat så vi kan gjøre dette i løpet av 24-48 timer.

Økologisk førstråd

Vurderer du økologisk produksjon, og vil ha en faglig gjennomgang av mulighetene på din gård? Da er et besøk med Økologisk førsteråd en løsning. Vi tar et besøk og ser vi på mulighetene på gården både praktisk og faglig. Etter besøket blir det laget en skriftlig rapport med vurdering av muligheter og begrensinger for økologisk drift på din gård, og vi kommer med våre råd og gjør en avtale på videre oppfølging.

Ta kontakt med Stein Olav Nyvoll på mail til stein.nyvoll@nlr.no om du er interessert!

Vi leter etter en slaktegrisprodusent!

Fôrutnyttlese er på langsikt det viktigste emne innen griseproduksjon!
Vi leter etter en slaktegrisprodusent som vil prøve å sette nye rekorder i fôrutnyttelse. Er du interessert, ta gjerne kontakt med oss: wm@nlr.no

Mandelpotetseminaret 2016

Vågå 7. og 8. april

Det blir to dager med mye bra potetfaglig stoff, og i tillegg omvisning i potetlager med kjøling og det nye mandelbrenneriet hos Harald Sve Bjørndal.
Sett av disse dagene nå. Fullstendig program finner du ved å klikke på lenken under.
Seminaret starter kl. 12 torsdag 7. april og avsluttes etter lunsj fredag.
Jan-Erik Mæhlum

Fagmøte om fruktproduksjon i Innlandet

Fredag 1. april kl 10.00 på Blæstad

Gjennom grøntsatsingsprosjektet, støttet av fylkesmannen i Hedmark, inviterer vi alle interesserte til et fagmøte om fruktproduksjon. I møtet vil vi ta opp forutsetninger for fruktproduksjon i vårt klima, aktuelle sorter, plantesystemer, markedsbehov og økonomi i spesielt epleproduksjon. Fruktrådgiver Gaute Myren fra NLR Viken vil belyse disse emnene sammen med etablerte fruktdyrkere.
 
Det serveres lunsj. Møtet er planlagt avsluttet kl 15.
Påmelding til Jørn Haslestad innen 29. mars på
tlf 97723458 eller epost: jorn.haslestad@nlr.no

Deltakelse i forskningsprosjekt

Kan du tenke deg å bidra til innsamling av data til et forskningsprosjekt ved å registrere ditt arbeidstidsforbruk i våronna 2016?
Forskningsprosjektet skal se på økonomien i korndyrkingen avhengig av mekanisering, arbeidskapasitet, jordas laglighet og såtid.

Dine arbeidstids-registreringer kan hjelpe til å validere utenlandske modeller under norske forhold. Registreringene dine vil bli anonymisert, slik at de ikke kan kobles til ditt navn i ettertid. Når prosjektet nærmer seg slutten vil vi gjerne invitere alle som har bidratt med registreringer til et seminar om forskningsresultatene i samarbeid med den lokale  NLR enheten.
 
Hvis du er interessert i å være med, send svar til stipendiat Dorothee Kolberg ved Høgskolen i Hedmark: dorothee.kolberg@hihm.no
Du vil da få tilsendt mer informasjon.

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,