Nytt fra NLR Innlandet #8 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

» Våronnstart    » Kutt ut brenning    » Grovfôrnytt    » Konkurranse    » Fagmeldinger    » Møkkprøver    » Heder og ære    » Studietur    » Kontingent    » Kornet er i bakken    » Fagdager   

Fuktig jord – våronnstart

Første råd: Les artikkelen i E-nytt nr 7 fra NLR Innlandet. Der får du tips om dekkdimensjon og lufttrykk i alle dekk, både foran og bak.

Det stadig tilbakevendende spørsmålet: "Hvor tørr skal/må jorda være når en begynner å kjøre på den?"
Vi har tidligere i vår brukt mye plass på dette temaet. Hugh Riley på NIBIO Apelsvoll har laget en oversikt som bruker feltkapasitet som mål og på morenejord skriver han at vi kan starte bearbeiding av jord når den har 90 % av feltkapasitet.

Et teoretisk regnestykke for Kise:

  • Det sluttet å regne på lørdag. Jordas vanninnhold var da nær feltkapasitet (på Kise)
  • Feltkapasitet i morenejord: 70 mm i 0-20 cm dybde – halvparten i 0-10 cm (35 mm nedbør)
  • Fordampning så langt denne uka: 5 mm 
  • 90 % av feltkapasitet: 30 mm
  • Teoretisk kan våronna starte nå. Det vil da gjelde de fleste som vender ned mot Mjøsa, men selvsagt med noen dagers variasjon.
Les Gunnar Schmidt sin artikkel i Grønt i Fokus nr 1-2016, eller les artikkelen på våre hjemmesider. Artikkelen finner du her: NLR Innlandet - Fagartikler

Kutt ut brenning

NLR Innlandet bygger opp sin kompetanse innen klimarådgiving. I den forbindelse har vi fram til nå tilbudt klimarådgiving på garden for 10 medlemmer på Hedmarken. Til høsten vil tilbudet bli gitt til et større geografisk område. Vi har nå klimarådgivere både på Blæstad, Vinstra og Vågå.

Et tiltak kornprodusenter kan gjøre for å redusere sitt utslipp fra produksjonen, er å kutte ut brenning av halm nå i vår. Halmbrenning frigjør CO2, mens nedpløying eller å harve inn halmen binder CO2 i jorda og  reduserer nedgangen i moldinnholdet. På den måten vil ditt/ produksjonens CO2-avtrykk reduseres med ca 42 kg CO2/daa, eller 0,04 kg CO2/ kg korn (ved 450 kg korn/daa).

Forskerne meldte på yr.no i dag om at mars er 11. måned på rad med rekordvarme globalt. Hvert lille tiltak betyr da litt. Også å kutte ut halmbrenning. 

Grovfôrnytt - 02

Det er kaldt, men det begynner å grønnes  rundt oss. Myggen er ikke spesielt plagsom enda, men i de tidligste områdene våre kan gjødsla nå kjøres ut. Det tar 5-6 uker inne nitrogenet i gjødsla er tatt opp helt og holdent, den tiden behøves mellom gjødsling og slått. Planlegger du slått den første uka i juni så er det bare tia og vegen.

I siste Grovfôrnytt har jeg satt fokus på kalium og fosfor, i tillegg til husdyrgjødsel.

Vær med å sette ny rekort i fôrutnyttelse

Fôrutnyttlese er på langsikt det viktigste tema i griseproduksjon.
Riktig fôr, fôring og fôrpris kan fordobble deknings-bidrag hos slaktegris. Vi ønsker å sette nye rekorder i fôrutnyttelse sammen med en engasjert smågriprodusent.
Vil du være med å sette ny rekord?
Kontakt Wout på wm@nlr.no 

Fagmeldinger for enkeltkulturer fra neste uke

Flere av dere har allerede fått meldinger som inneholder stoff kun for deres egen produksjon. Fra neste uke vil vi splitte opp E-nytt fra Innlandet til kulturmeldinger for grovfôr, korn, potet og grønnsaker. På denne måten får du kun stoff som samsvarer med din egen produksjon.
Siden vi er en ny organisasjon må enkelte ting sette seg. Noe slik vil da være utsendelsesdag. Det skal vi opplyse om i kommende melding.

Møkkprøver

En ny vår er i anmarsj og det lukter møkk i bygda. Har du oppdaterte analyser på husdyrgjødsla di? Hvis ikke kan vi NLR Innlandet være behjelpelige med å få tatt ut prøver. 
Til vurdering av tørrstoffinnhold, som i seg sjøl er vesentlig for gjødslas transport- og spredeegenskaper,

 

kan vi bruke ei enkel flytevekt i plast. Det er en god sammenheng mellom tørrstoffinnhold og innhold av total-nitrogen og fosfor i gjødsla, og samtidig lite variasjon i andel ammonium-nitrogen av total-nitrogen i godt omrørt storfegjødsel. Slik kan vi få et grovt, men praktisk anvendelig mål på gjødselverdien før spredning. 
Vil vi ha en mer nøyaktig verdi for plantetilgjengelig nitrogen, målt som ammonium-N, kan vi bruke en Agros N-måler for gjødsel.  Begge disse analysemetodene gir resultater i løpet av få minutter. Og vi kan være behjelpelig med både TS måler og Agros N-Måler. Det ligger en artikkel om evnet her http://innlandet.nlr.no/fagartikler/30595/


Tar dere ut prøve sjøl, gjør dere på følgende måte.
1.    God røring er viktig slik at møkka blir mest mulig homogen
2.    Ta ut ei prøve av enten møkktanken under kjøring eller fra lager, i ei tett bøtte med lokk 2-3 liter er nok
3.    Sett den kjølig i skyggen, eller på et kaldt sted
4.    Gi beskjed til oss når prøven er tatt, så kommer vi og analysere.
5.    NB: GODT RØRT, KALDT, TETT OG SKYGGE ER VIKTIGE STIKKORD

Eivind Bergseth heidre med Norges Vel`s medalje

Eivind Bergseth ble heidre med Norges Vel`s medalje for lang og tru teneste i 30 år i tidlegare NLR Gudbrandsdalen. Tilstellinga var på Nordre Ekre gardshotell og restaurant i Heidal, der alle tilsette samt styret i tidlegare eining deltok.
Det vanka mange gode ord til Eivind som i alle desse åra har vore og fortsatt er ein stabil, engasjert, kunnskapsrik, og allsidig fagleg dyktig medarbeidar. Eivind har mellom anna jobba mykje med drenering, og det er eit av hans spesialområde i NLR Innlandet. På fritida er han mjølkeprodusent og svært engasjert i organisasjonslivet i landbruket. Eivind er ein tvers igjennom triveleg kar og ein veldig god arbeidskollega, og vi gratulerer så mykje med fortenestemedalje, og håper at han blir vår kollega i mange år framover!

Studietur til Finland 6.- 9. juni 2016

Foregangsfylket for økologisk korn arrangerer studietur til Finland for kornprodusenter og andre korninteresserte

Vi gjentar suksessen fra i fjor og reiser på studietur til Finland også i år. Bakgrunnen for å velge Finland som reisemål er de mange likhetstrekkene mellom Norge og Finland. Bruksstrukturen er til dels lik, om størrelsen er noe ulik, topografisk og klimatisk er mye likt. Det gir oss mange av de samme utfordringene, og dermed en stor overføringsverdi til våre egne kornområder. Vi besøker økologiske kornprodusenter som løser agronomiske utfordringer på ulike måter. Produsentene vi skal besøke representerer et mangfold av finske økologiske kornbønder. De vil fortelle oss om sin produksjon og hva slags utfordringer og belønninger de mener økologisk produksjon gir. I Finland vil dere finne inspirasjon, tips og råd som kan overføres til egen produksjon. Foregangsfylket korn dekker fly tur/retur, hotell med frokost, lunsj og middag alle dager. Det er plass til 10 deltakere.

Kontingent 2016

Medlemsregisteret er nå på plass for alle medlemmer. For deg som har savnet kontingent kan vi opplyse om at vi vil sende ut denne innen kort tid.

Kornet er i bakken på Blæstad

Stipendiat Dorothee Kolberg legger i disse dager noe av grunnlaget for sin doktorgrad, ved å anlegge såbedsforsøk bl.a  på Blæstad.  NLR Innlandet, er med sin kompetanse på forsøk, innleid for å være med på den praktisk delen.

Fagdag om husdyrgjødsel 27. april

Kvamshall i Lomen kl 11.00

Gardseksempel v/Frode Rolandsgard og Svein Lund. Utnytting av husdyrgjødsla, vassblanding og spreiemetodar. Måling av tørrstoff i husdyrgjødselprøver.

Oddbjørn Kval-Engstad har innlegg om bland annet: vurdering av tørrstoffinnhald

og næringsinnhald, spreiemetodar og verforhold. i tillegg vil Steinar Tvedt fra Vestre Slidre kommune fortelle om regelverk for bruk av husdyrgjødsel.

Arrangementet er støtta av Fylkesmannen i Oppland. Velkommen på fagdag!

April
26

Husdyrgjødseldag, Alvdal

26.april kl 10:00, hos Erik Gjelten Dystebakken

Faginnlegg av Oddbjørn Kval-Engstad, NLR Innlandet
Demonstrasjon av transportutstyr, container og spredeutstyr (slepeslange) fra Hektner Maskin og Aune Transport.

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,