Click here to read the email in your browser
           
Grønnsaksnytt nr. 5 - 2016 Mai 2016
I dette nyhetsbrevet finner du:
Nyetablert felt i selleri i Nordlia. Her skal det testes ut ulike mengder fosforgjødsel.
Kontakt
Ole Morten Nyberg
tlf 995 46 504
ole.morten.nyberg@nlr.no

Eva Ceciie Gihle
tlf 971 54 385
eva.cecilie.gihle@nlr.no

Kjetil Mostue
tlf 908 25 909 kjetil.mostue@nlr.no

Hanne Homb
tlf 992 52 759 
hanne.homb@nlr.no
 
Ved sammenslåtte vinger har den voksne
kålmøllen hvite sikksakkmønster på ryggen.
Foto: E.C. Gihle
Kålmøll – aktuelt med behandling

Det har i løpet av helgen kommet store mengder med kålmøll som svermer i nær sagt alle kulturer. Spesielt viktig er det å beskytte kålvekstene med en insektsprøyting.  Lokal erfaring i Mjøs-områder viser at en tidlig behandling mens voksne kålmøll svermer, gir redusert egglegging og dermed mindre larvegnag seinere.

Det er også viktig å passe på oppalshusa!

Aktuelle midler er et av pyretroidene i 90-100% dose. Vi har også andre midler til rådighet, men disse er vesentlig dyrere og de vurderes som lite aktuelle på dette tidspunktet.


Suppleringsgjødsling etter mye nedbør

I våre områder har det vært to omganger med store nedbørsmengder over en konsentrert periode, en i uke 17 og en i uke 21. Flere steder kom det da over 50 mm.

Nibios nitrogenkalkulator gir oss en indikasjon på tap av nitrat. Med nedbørsmengde målt på Apelsvoll viser beregningene et tap på drøye 2,5 kg N. Dette gjelder på lettleire på tidlig arealer som fikk med seg begge nedbørsperiodene, større utvasking kan forventes på lettere jord. På arealer satt i mai, vil det bare være tapt ca 0,5 kg N.

Vår anbefaling er å ha på 2,5-3 kg N (som kalksalpeter eller Opti NS 27-0-0) på arealer som er gjødslet i april -  størst mengde der det er lettest jord.


Nitrogenkalkulator Nibio
Ugras i løk - «plastløken» og «vanlig» løk

Det meste av plasten er fjernet fra «plastløkåkerne» og mange har fått kjørt den første bladherbicid behandlingen med Fenix og Lentagran.

Da det nå begynner å komme nytt frøugras er det aktuelt å kjøre en blanding med Fenix, 40 ml/daa + Lentagran, 30-40 gr/daa + Goltix, 30-40 gr/daa. Denne behandling gjelder også for vanlig satt løk, og en kan her prøve å komme på «tur» slik at en kan behandle alle løkfeltene på nær sagt samme tidspunkt.

I sum for alle tre midlene Fenix, Lentagran og Goltix opererer vi med en sum dose på 120 i gul kepa og kanskje ned mot 100 i rødløk, frem til løkplantene begynner å legge ut bladene. Innenfor disse sumdosene kan vi da gå opp og ned på dosen til enkeltmidlene, alt etter hvilke ugras man har.
MEN: Bytter en ut Goltix med Basagran SG så er dosen på Basagran SG 15-20 gr/daa (hvis temperaturen er over 18-20 grader, bruk maks 15 gr/daa)
 


Foto: E. Gihle
Ugras i gulrot under plast /fiberduk og vær obs på gulrotsugeren!

Den først sådde gulrota har nå fått fjernet plasten og det er aktuelt å ta en liten forsiktig ugrassprøyting med Fenix, 15-20 ml/daa + Sencor, 1-1,5 gr/daa.

Det er nå gitt OFF-label på flere gangers bruk av Centium men innblanding av dette midlet venter vi med til gulrota har fått 2-3 varige blad.
Det som imidlertid er viktig er å dekke gulrota igjen med fiberduk/nett raskt etter at vi har fjernet plasten, og vi bør her ta med et insektmiddel sammen med frøugrassprøyting før vi legger på dekke igjen.
 


Foto: O. M. Nyberg
Foto: E.C. Gihle
Kålflueregistrering  

I forrige uke registrerte vi mye egglegging, i snitt var det 39 egg pr plante i kinakål. Denne uka skal det også legges ut ut sandfeller i kålrot.

VIPS-LANDBRUK

Ledig stilling- søknadsfrist 1. juni!

Har du interesse for grønnsaker, poteter, frukt og bær? Nå er det ledig faglederstilling i NLR Innlandet. For å lese stillingsannonsen, ta en titt på vår hjemmeside eller les stillingsannonsen her

Plantevernplanen 2016

Plantevernplan for over 30 ulike grønnsaker er utarbeidet  i felleskap av grønnsaksrådgiverne i NLR. Det kan forekomme endringer/rettelser i sesongen. Du finner oppdatert versjon pr.03.05.2016 av plantevernplan her (oppdatert på sopp i løk):

Plantevernplan 2016