Nytt fra NLR Innlandet #1 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

» Daglig Leder    » Autorisasjonskurs    » Fagteam Korn    » Fagteam GRØNT    » Fagteam Grovfôr    » Rådgiving gris    » Gratis Biogjødsel   

Send oss din e-postadresse!

Hvis du mottar dette skivet i posten ber vi deg om å sende oss din e-postadresse slik at du også kan motta nyhetsbrev fra NLR Innlandet. Nyhetsbrevet sendes som papirpost som et engangstilfelle.

Informasjon fra daglig leder

Vi vil ønske alle medlemmer velkommen til NLR Innlandet. Fra 2016 er NLR Gudbrandsdalen, NLR Nord-Østerdal, Frukt- og Bærrådgivingen Mjøsen, Hedmark Landbruksrådgiving og NLR Oppland historie og vi jobber nå tett sammen for at NLR Innlandet skal gi våre medlemmer et bredere og enda bedre rådgivingstilbud. 

Alle de 5 enhetene har gjennomført ekstraordinære årsmøter i løpet av høsten, og interimstyret, bestående av 1 representant for hver av de gamle enhetene har nå gått over til å være det nye styret. 
En stor takk til alle som har bidratt i prosessen fram mot etablering av ny enhet. 
Andre enheter er også invitert til å bli en del av NLR Innlandet. Trysil-Engerdal Forsøksring, NLR Valdres og Norsk Juletre er alle enheter som skal gjennomføre årsmøter i løpet av 2016 der en eventuell sammenslutning med Innlandet er tema. HMS-rådgiverne i vårt område er også invitert til å bli en del av vårt tjenestetilbud, og dette bør være en realitet i løpet av første halvdel av 2016. 
NLR Innlandet består i dag av ca. 3400 medlemmer og 33 ansatte spredd på 7 kontorer, men disse tallene vil alle øke i løpet av våren etter hvert som andre enheter vil bli en del av NLR Innlandet.

NLR Innlandet har i dag følgende 7 kontorsteder:

  •  Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
  •  Lena, Silogata 37, 2850 Lena
  •  Lillehammer, Industrigata 56, 2619 Lillehammer
  • Vinstra, Landbrukssenteret, Strandgt. 54, 2640 Vinstra
  • Lom/Skjåk, Skjåkvegen 8, 2690 Skjåk
  • Dombås, Joramo Utmarkssenter, 2660 Dombås
  • Tynset, Landbrukets hus, Meierigata 3, 2500 Tynset

Vi mener at ved hjelp av denne sammenslutningen har vi laget en enhet som lettere kan tilby en helhetlig rådgiving, med et bredere tjenestetilbud til våre medlemmer. I tillegg bygger vi nå en enhet som har en bedre mulighet til å sikre at vi kan gi deg som medlem gode råd – selv om den du bruker å ringe har fri eller er syk. Det vil være flere rådgivere å ringe til, og vi vil også ha en annen mulighet til å tilby spisskompetanse på områder vi tidligere ikke har hatt mulighet til å prioritere.
Andre tjenestetilbud, som de tidligere enhetene ikke har hatt like god mulighet til å tilby vil komme deg som medlem også til gode. Med dette tenker vi i første omgang på bygg-, HMS-, økonomi- og svineproduksjonsrådgiving. Men andre tilbud kan også komme til.

Først og fremst skal denne sammenslutningen skille bedre mellom ansatte innen administrasjon og rådgiving. Med det så mener vi at rådgiverne skal få bedre tid og mulighet til å prioritere faget sitt og dermed være mer til stede for deg som medlem. 

Husk det er du som medlem som eier Norsk Landbruksrådgiving Innlandet. Har du meninger, innspill eller tips som du ønsker å dele med oss så ta gjerne kontakt med oss. Vi er her for deg!

Gudrun Fodstad

Autorisasjonskurs plantevern vinter 2016

Det vil bli arrangert både fornying og grunnkurs i bruk og håntering av plantevernmidler (plantevernmiddelautorisasjon) vinter 2016.

Vi ønsker rask påmeling til din lokale rådgiver.
Merk at kurset i noen områder går over to kvelder.

Det også mulig å ta kurset på nett. Se Mattilsynet.no for mer informasjon.

Der annet ikke fremgår avtabellen undervises teoridelen til grunnkurset sammen med fornyingskurset. Praksisdagen fremgår av lista eller det settes opp  etter behov. 
 

Kursene har følgende priser

  • Grunnkurs inkludert praksisdag, kr 2600 (kr 3600 for ikkemedlemmer)
  • Fornyingskurs, kr 1600 (kr 2600 for ikkemedlemmer)

Fagteam Korn

Fagteam korn i NLR Innlandet er sammensatt av kornrådgivere og forsøksteknikere i enhetene Hedmark LR, NLR Oppland, NLR Gudbrandsdalen og NLR Nord-Østerdal. Ressursbruken i den nye enheten skal gjenspeile behovet hos dere medlemmer. Men samtidig har vi ambisjoner om en større bemanning, som da skal hente sin inntekt via eksterne oppdrag. Målet er at disse oppdragene skal gi kompetanseheving og komme medlemmer til gode så snart som mulig.
Fagteam korn består fra starten av 10 personer, 8 rådgivere og 2 teknikere. Flere må dekke andre fagområder også, så antall årsverk er 4,5-5 innen rådgiving. Det inkluderer rådgiving innen engfrøproduksjon og økologisk kornproduksjon. NLR Innlandet har 1,5 årsverk kornteknikere.

Vi ser fram til å komme i gang for fullt med rådgiving og har som ambisjon at årets rådgiving skal være minst like god tilbudet dere har mottatt de siste årene.

For fagteam korn: Harald Solberg

Fagteam GRØNT

Fagteam GRØNT er bygd opp etter samme struktur som for de andre Fagteamene i NLR Innlandet. Fagteam GRØNT er sammensatt av rådgivere og teknikere fra tidligere NLR Oppland, NLR Gudbrandsdalen, NLR Nord-Østerdal, Frukt- og Bærrådgivingen Mjøsen og Hedmark LR.
Teamet består av 2 teknikere og 5 rådgivere. Flere av rådgiverne dekker flere fagområder og Fagteam GRØNT har pr. dato ca. 1,4 rådgiverstilling på potet, 1 rådgiverstilling på Frukt og Bær, 0,8 rådgiverstilling på grønnsaker og 1,6 teknikerstillinger som skal jobbe innenfor Fagteam GRØNT.
Flere av rådgiverne har med seg eksterne oppdrag-engasjement fra de tidligere enhetene og sammen med nye prosjekter er det ambisjoner om at dette kan gi mer inntjening slik at bemanningen kan styrkes innen grønt. 
Fagteam GRØNT er i full gang med legge planer og «samkjøre seg» og håper at medlemmene allerede i 2016 skal kunne se en effekt av den nye organiseringen av «Forsøksringa» i regionen.

Fagteam Grovfôr

Fagteam Grovfôr har medlemmer overalt i NLR Innlandet, og omfatter fra starten 14 personer som jobber med grovfôr i varierende grad. Når Trysil-Engerdal og Valdres forhåpentligvis slutter seg til, vil vi få ytterligere 4 rådgivere. Når «butikken» etter hvert går seg til og tida til administrativt arbeid blir redusert, rår NLR Innlandet dermed over et solid mannskap som kan utvikle og styrke rådgiving og tjenestetilbud innen grovfôr i regionen. 
Vårt første team-møte på Lillehammer 14.januar, viste at det var en del spredning i tilbudet mellom de gamle enhetene.  Alle fant nok noe hos sine «nye» kolleger som er interessant å prøve ut eller tilby i eget nærområde, enten det gjelder faglige spørsmål eller rådgivingstilbud.  Når vi samler ulike gode rådgivings- og tjenestetilbud fra gamle enheter, vil medlemmene få et godt og bredt tilbud innen grovfôr i NLR Innlandet.  Det ligger gode muligheter i å utnytte spisskompetansen, og ikke minst får vi bedre grunnlag for å utvikle og fornye tilbudet, med koblinger f.eks. mot fôring og mekaniseringsøkonomi, samt mer tverrfaglig rådgiving.

Uavhengig rådgiving på gris og grisefôr 

Norsk Landbrukrådgiving tilbyr nå også uavhengig rådgiving på gris og grisefôr.
Griseproduksjonen har mange utfordringer og forbedringspotensialet er mange steder stort.
Vil du
- forbedre produksjonen, 
- ha bedre fôr og fôring
- og redusere kostnader
ta kontakt med vår rådgiver Wout Mutsaers . Med 30 års erfaring fra gådgiving innen gris og grisefôring kan han bety mye for deg.  
wm@nlr.no,  mobil:  950 10  375

Gratis biogjødsel

Renovasjonsselskapet GLØR sitt biogassanlegg på Lillehammer produserer bl.a. biogjødsel/biorest frå organisk hushaldningsavfall. I 2014/15 bygde selskapet nytt anlegg for å kunne resirkulere større avfallsmengder til biogass og -gjødsel. Produksjonen av gjødsel vert dobbel så stor som tidlegare, rundt 40.000 m3 årleg. Gjødsla er tynn, ca 3 % tørrstoff, og brukast  både på kornareal og grasmark. Dessutan er den eit ypperleg blandevatn der møkka må tynnast ut før spreiing. 
Når tilgangen på biogjødsel aukar, forventar vi større etterspørsel utanfor Lillehammer-regionen. For at vi skal få gjort jobben vår ut

mot interesserte gardbrukarar og lagt til rette så transporten fungerer tilfredsstillande, vil vi gjerne vite kven som kan vere interessert i å ta imot biogjødsel, -uansett tid på året!  Gjødsla vert køyrt ut gratis til gardar som ligg innanfor ein avstand på kring 80 km frå anlegget. Utanom vekstsesongen er det utfordrande å skaffe nok ledige lager, mens i vekstsesongen, er det transportkapasiteten som set grenser for levering når du vil/kan ta i mot. Har du ledig lagerplass allereie no, høyrer vi svært gjerne frå deg. Tidleg bestilling gjer at du er meir sikra levering når du sjølv ynskjer det. 
Vil du vite meir om biogjødsla, så ta ein tlf til Jostein Skretting, mob. 900 57 041 eller send ein e-post til jostein.skretting@nlr.no     

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,