Nytt fra NLR Innlandet #3 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

Fagmøte sensorteknikk og presisjonsjordbruk

Apelsvoll Forskningsstasjon
Fredag 11.3. kl. 10:00 – 14:00

De seinere årene er mange solgte traktorer utstyrt med GPS. Dermed har muligheten til å benytte seg av framtidas teknikk kommet stadig nærmere. Vi ser på hva markedet har å tilby pr i

dag og synser litt om hva fremtiden vil bringe. Audun Korsæth, forsker ved NIBIO Apelsvoll vil blandt annet fortelle om hvilke fordeler har det å basere jordbruket mer og mer på sensorteknikk.
For fullstendig program, klikk på lenken under. 
Vennligst send varsel til Franz Anders Bakken innen 9. mars dersom du planlegger å komme: Tlf 95005592 eller klikk på lenken under.

Fagmøte på Målia i Vangsåsen

Fredag 4. mars kl 11.30-14.00
 
 

Tradisjonen tro inviterer vi til fagmøte på Målia i begynnelsen av mars. Opplegget og programmet er blitt tradisjon og vil følge samme lest i år som

tidligere. Rådgivere på Blæstad vil stå for hoveddelen av programmet. Det vil blandt annet bli pressentert utvalgte forsøksresultater og fagtema inner korn, grovfôr og potet. Økonomirådgiver Arne Ingvar Dobloug og Svinerådgiver Wout Mutsaers vil ha hvert sitt innlegg innen sine fagfelt.  I tillegg kommer bronsevinner i avlingskampen 2015, Lars Magne Mauseth for å fortelle hvordan en kan oppnå over 900 kg bygg pr dekar.
Programmet finner du ved å klikke på lenken under.

Drenering sommaren 2016

God  dreneringstilstand i jorda er  grunnlaget for å ta ut  gode avlingar. Vi blir stadig minna om  at matproduksjonen i Norge  skal aukast og nettopp drenering er eit viktig  verkemiddel for å oppnå dette.
Vi vil i sommar arrangere  kurs og markdagar om drenering og  er interessert i å kome i kontakt med bønder som  vil stille  areal til disposisjon for demonstrasjon. Det er aktuelt å få demonstrert spyling av  drensrør, grøfting med grøfteplog, kjedegraver og skuffegraver gjerne i kombinasjon med drenskasse for utlegging av rør og  filter.  Vi ønsker demonstrasjon både i Hedmark og Oppland, i fjellbygdene og på korn og potetareala i sør.
Er det bønder som treng  hjelp til  planlegging av drenering, kan de ta kontakt med landbruksrådgivinga.

Eivind Bergseth
Tlf: 952 00 352

Prøv noe nytt i fôrdyrkinga

Timotei-dominerte engfrøblandinger er basisen i norsk grovfôrdyrking, og vil fortsatt være det i mange år. Men det er ikke slik at det alltid er best for ønska fôrkvalitet, varighet og aktuelle dyrkingsforhold. Kanskje hadde bladfaks eller hundegras vært bedre, eller ligger du slik til at raisvingel eller raigras er aktuelt å prøve ?  Om «nye» varianter som vårsådd høstrug til beite og

dyrking av helgrøde kan du lese mer henholdsvis her: vårsådd haustrug og her: heilgrøde – etter medlemsinnlogging.  Vil du prøve om en vekst slår til/overlever trenger du ikke stort areal, men vil du se hvordan det fungerer i fôringa bør det i alle fall bli nok til å være med i 3-4 ukers fôring. Er du ikke fornøyd med dagens kvalitet og mengde, eller bare har lyst til å prøve noe nytt - ta kontakt med våre rådgivere for en diskusjon.

Er (gjødslings)plana for sesongen klar ?

I skrivende stund er det snaut 4 uker til påske, og deretter ikke lenge til våronnstart. Både for din del (riktig gjødselkjøp) og vår del (slutt på kontorarbeid når utesesongen starter) er det viktig å få på plass gjødslingsplana før snøen er borte. Ta kontakt med din lokale rådgiver for gjennomgang før påske. Finn gjerne fram fôranalyser fra siste sesong(er) – de kan si mye om du treffer med gjødselmengde i forhold til avlingsnivå.

Bærseminar 2016
 

14-15. mars, Scandic Hotell, Hamar
 

Fagseminar for bærdyrkere og fagrådgivere fra hele landet arrangeres fra 14. - 15. mars i Hamar. Et bredt program på jordbær og bringebær er utarbeidet og inneholder faglige foredrag og presentasjoner av norske og utenlandske fagrådgivere, forskere og produsenter. I tillegg til fagprogrammet kommer nærmere 15 firmaer og leverandører til næringa med firmautstillinger.
Påmelding til Jørn: jorn.haslestad@nlr.no

Mandelpotetseminaret 2016

Vågå 7. og 8. april

Det blir to dager med mye bra potetfaglig stoff, og i tillegg omvisning i potetlager med kjøling og det nye mandelbrenneriet hos Harald Sve Bjørndal.
Sett av disse dagene nå. Fullstendig program kommer seinere.
Seminaret starter kl. 12 torsdag 7. april og avsluttes etter lunsj fredag.
Jan-Erik Mæhlum

Muligheter innen frukt, bær og grønt i Hedmark

Blæstad 3. mars

Det er muligheter for økt produksjon av frukt, bær og grønt i Hedmark. Hvordan kan vi utnytte disse mulighetene?
Grøntprosjektet  ønsker å styrke produksjonen, produsentmiljøene og rekrutering til frukt, bær og grøntsektoren i fylket.

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,