Nytt fra NLR Innlandet #5 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

Forsøksmelding og Grønt i Fokus

I påsken ble forsøksmeldingen for 2015 og Grønt i Fokus (medlemsbladet) nr 1-2016 sendt ut til alle medlemmer i NLR Innlandet. Vi håper du har mottatt sendingen. Hvis ikke må du ta kontakt med ditt NLR-kontor, så vi får registrert feilen.
Har du fått veiadresse nylig er det viktig at du melder fra, da posten raskt stopper postgangen fra adressert avsender. Nytt medlemsblad vil være deg i hende om ca 1 måned – så unngå forsinkelser og send veiadressen nå.

Våronnmøte korn

Jønsberg videregående skole fredag 8. april kl 10-14.

Vi håper og tror at interessen for å forbedre seg i korndyrkingen fortsatt er tilstede i fullt monn og inviterer til et våronnmøte med mye nyttig faglig innhold

Tema:
Tidlighet, virkning på avling.
 
Erfaringer med jordarbeiding. Hovedprinsipper ved fuktig og tørr jord. Hva er fuktig og hva er tørt, feltkapasitet/drenering.

Grøfting og økonomi. Konsekvenser og talleksempler
 
Klimaregnskap, status og framdrift.
Gjødsling til korn: Hva er rett gjødsling – oppsummering lokale gjødslingsforsøk.
 
Erfaringer fra gjødsling med N-sensor 2015 v/Gjermund Ruud Skjeseth -ny teknologi og muligheter framover 
 
Enkel servering.
Velkommen !
 

Fagmøte om husdyrgjødsel på Hadeland Gjestegård, Jaren

Tirsdag 12. april kl. 11.00 – 14.00            
 

Husdyrgjødsel er eit aktuelt tema for alle som driv med husdyr.
Oddbjørn Kval-Engstad, NLR Innlandet, set fokus på ulike

problemstillingar rundt bruk og handtering av husdyrgjødsel. Det vert presentert økonomiske berekningar, resultat og løysingar kring spreiemetodar,transport-avstandar, satelittlager m.m.
Møteavgift for medlemer i NLR Innlandet kr 100, ikkje-medlemer betaler kr 200. Betaling ved frammøte. Arrangementet vert støtta av Landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Oppland. Deltaljert program kjem i neste veke!

Vårgjødsling av høstkorn

Snøen er borte, telen har gått på Kise og egne dammer begynner å forsvinne fra høstkornet. Må jeg da utpå mens jeg ennå kan kjøre på teleskorpa tidlig på morgenen?
Svaret er nei. Lokale forsøksresultater viser at gjødsling før det egentlig er kjørbart, har ingen ting for seg. Forsøk er gjennomført i år med

  • Små, og noen ganger få planter om våren
  • Store planter om våren, der buskinga har foregått høsten i forveien

Vi anbefaler derfor å holde igjen til jorda er kjørbar både dag og natt, og gjerne til du ser litt vekst i plantene. Fortsatt vil det bli et tidlig år, med gjødsling sannsynligvis før midten av april. Vi anbefaler derfor å dele vårgjødslinga på to for å redusere risikoen for avrenning og utvasking av næringsstoffer.
For de som skal kjøre husdyrgjødsel på høstkornet, er det enda viktigere at veksten er godt i gang. Gjødslingsplanen sier ofte 2-3 tonn pr dekar, så vårgjødslinga er en kombinasjon av husdyrgjødsel og mineralgjødsel. Plantene har derfor ei god matpakke fra mineralgjødsla helt fra starten.

Tele og barmark
 

Hugh Riley, forsker på NIBIO Apelsvoll, har notert snøfritt på Kise på Nes siden 1960. Observasjonene er entydige: Snøen forsvinner tidligere og tidligere. Sett over tid er jorda på Kise snøfri en måned tidligere nå enn på 60-tallet.
Jorda på Kise ble telefri nest siste dag i mars. Dette er også en måned tidligere enn på 60-tallet. Les hele artikkelen på NLR Innlandet sin hjemmeside.

Fornybareksperter klare til innsats
 

I dag er bønder som vil investere i fornybar energi prisgitt leverandører og selgere. Men nå bygger Norsk Landbruksrådgiving opp et landsdekkende tilbud av eksperter som skreddersyr løsninger på bondens premisser.
Klikk på linken under for å lese mer om saken.

«GJØDSELMØTER»

I samarbeid med landbrukskontorene i Nord-Østerdal vil NLR Innlandet arrangere vårmøter med gjødsling og regelverk som tema.

  • HVORDAN BRUKER VI GJØDSLA VÅR BEST MULIG?
  • REGELVERK RUNDT GJØDSLING OG KONSEKVENS VED REGELVERKSBRUDD.

Økologisk førstråd

Markedet er økende på økologiske produkter, spesielt på grønt. Det er også stor etterspørsel etter økologisk korn til kraftfôr. Vi utfører mange økologiske første råd om dagen og det er stor positivitet blant bønder som vil legge om hele eller deler av produksjonen på gården.
Så meld deg på og få en gjennomgang av din mulighet  for økologisk produksjon. 

Ta kontakt med Stein Olav Nyvoll på mail til stein.nyvoll@nlr.no om du er interessert!

Deltakelse i forskningsprosjekt

Kan du tenke deg å bidra til innsamling av data til et forskningsprosjekt ved å registrere ditt arbeidstidsforbruk i våronna 2016?
Forskningsprosjektet skal se på økonomien i korndyrkingen avhengig av mekanisering, arbeidskapasitet, jordas laglighet og såtid.

Dine arbeidstids-registreringer kan hjelpe til å validere utenlandske modeller under norske forhold. Registreringene dine vil bli anonymisert, slik at de ikke kan kobles til ditt navn i ettertid. Når prosjektet nærmer seg slutten vil vi gjerne invitere alle som har bidratt med registreringer til et seminar om forskningsresultatene i samarbeid med den lokale  NLR enheten.
 
Hvis du er interessert i å være med, send svar til stipendiat Dorothee Kolberg ved Høgskolen i Hedmark: dorothee.kolberg@hihm.no
Du vil da få tilsendt mer informasjon.

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,