Klikk her for å lese eposten i din nettleser
           
Grønnsaksnytt nr. 6 - 2016 Juni 2016
I dette nyhetsbrevet finner du:
Planting av sortsfelt i purre i Totenvika denne uken.
Kontakt
Ole Morten Nyberg
tlf 995 46 504
ole.morten.nyberg@nlr.no

Eva Ceciie Gihle
tlf 971 54 385
eva.cecilie.gihle@nlr.no

Kjetil Mostue
tlf 908 25 909 kjetil.mostue@nlr.no

Hanne Homb
tlf 992 52 759 
hanne.homb@nlr.no
 
Larvene kan i tidlig stadium ses lettest på undersiden av bladet.
Foto: E.C. Gihle
Funn av larver av kålmøll

 
Det er gjort noen funn av kålmøll-larver i kålvekster i Mjøsområdet. Foreløpig er det ikke mye larver, men det er observert en del egg. Det tar ca ei uke fra eggene er lagt og til larvene sees, med så lave temperaturer vi har i disse dager tar det trolig lengre tid før larvene utvikles. Lavere temperaturer roer ned aktiviteten til møllet.

Larvene bekjempes lettest når de er små, og før kålen «knuter seg». Hos kålrot vil ikke møllen skade selve produktet, men ved store angrep kan plantene bli satt kraftig tilbake.

Det vil være ulike bekjempingsstrategier mtp hvor lang veksttid den enkelte kultur har, og hvilke midler som er tilgjengelige. Vårt råd er nå å følge godt med i åkeren for å se etter larver, ta gjerne kontakt med oss for nærmere diskusjon.

Ny artikkel fra NIBIO om kålmøll kan du lese her: http://www.nibio.no/nyheter/ny-klmllinvasjon-i-r


Vanningsbehov

Det er en stund siden det kom nedbør av betydning, og temperaturen har vært høy i kombinasjon med en del vind. Mange har vannet løk flere runder allerede. Nå er det behov for vann i de fleste grønnsakkulturer, det er ikke meldt om nedbør de kommende dagene.
Markvandring på Toten.
Markvandringer

Tidligere år har vi sendt ut beskjed om markvandringer via grønnsaksnytt/e-nytt grønnsaker. Heretter vil melding om markvandringer foregå via SMS.

Sandefelle til kålflueegg. Foto: E.C. Gihle
Kålflueregistrering  

Denne uken ble det registrert 22 kålflueegg i snitt i Nordlia, mot 39 egg pr plante i foorige uke. Vi har også startet registrering av egglegging i Kolbu, i kålrot. Denne ukas telling i Kolbu viste 12 egg pr. plante i snitt.

VIPS-LANDBRUK

Kålbladskimmel

Vi har fått melding fra kollegaer i NLR Øst om funn av kålbladskimmel. Det ble observert i sådd kålrot, plantestørrelse 4-6 varige blad.

Følg med i åkeren, ta kontakt for diskusjon.


Du kan lese mer i et hefte fra NIBIO her:


Kålbladskimmel

Foto: Hilde Marie Saastad, NLR Øst
Plantevernplanen 2016

Plantevernplan for over 30 ulike grønnsaker er utarbeidet  i felleskap av grønnsaksrådgiverne i NLR. Det kan forekomme endringer/rettelser i sesongen. Du finner oppdatert versjon pr.03.05.2016 av plantevernplan her (oppdatert på sopp i løk):

Plantevernplan 2016