Klikk her for å lese eposten i din nettleser
           
Grønnsaksnytt nr. 8 - 2016 Juli 2016
I dette nyhetsbrevet finner du:
Nepeåker i solnedgang..
Kontakt
Ole Morten Nyberg
tlf 995 46 504
ole.morten.nyberg@nlr.no

Eva Ceciie Gihle
tlf 971 54 385
eva.cecilie.gihle@nlr.no

Kjetil Mostue
tlf 908 25 909 kjetil.mostue@nlr.no

Hanne Homb
tlf 992 52 759 
hanne.homb@nlr.no
 
Markvandring i løk på Toten denne uka.
Vatning

Med den været som er nå så er det viktig å følge opp med vatning. Dette gjelder nær sagt alle kulturer, men mest viktig i løk, kålvekster og gulrot som snart nærmer seg blyantstørrelse.
Kommer det nedbør over helgen, husk å sette ut regnmåler i alle felt for å holde regnskap på hvor mye som kommer. Det føles ofte at det kommer mer enn det det reelt kommer!

Nasjonal markdag i løk

Sett av den 2. august, da er det nasjonal markdag i løk i Østfold. Peder Krogsgård fra DK kommer og gir informasjon om marked i Europa. GPS informerer om marked hos oss. Her blir det nyttig informasjon og gode diskusjoner i løkåkeren.  i tillegg til oppstart av Norsk løkforening.

Program og påmelding blir sendt ut til løkprodusentene når det er klart.


August 2016
2

Larvene ses lettest på undersiden av bladet. På ett blad fant vi 30-40 larver.
Foto: Hanne Homb
Kålmøll

Det er fremdeles en god del møll å se - vi finner møll i alle stadier- som voksen, egg, larve og puppe. Det er noe færre svermende individer nå, i forhold til noen uker siden.  2. generasjon kålmøll er i gang, ukene framover vil vise om det værste kålmøllangrepet er over eller ikke. 

Larvene bekjempes lettest når de er små, ikke vent med behandling.  Vi ser larver på arealer som er behandlet for en drøy uke siden, det er da på tide med en ny runde Conserve (eller Steward, eventuelt et pyretroid for å få vekslet på med midlene).

Vårt råd er nå å følge med i åkeren og følge opp med ny behandling så lenge det er mye larver. Larvemidlene vi har på off-label er Conserve eller Steward. Conserve har vist seg noe mer effektiv enn Steward. Conserve kan brukes tre ganger pr. sesong.  Ta kontakt med oss for nærmere diskusjon, middelvalg og dose (off-label). Midlenes effekt ses etter ca 2 dager.

Ikke alle midler er tillatt i alle kålvekster. NLR Viken har laget oversikt over hvilke midler som er tillat i ulike kålvekster, se oversikt og tips:
Skadedyrmidler kålvekster  
(Det er søkt om Steward off-label i grønnkål og rosenkål, svar forventes neste uke. Conserve er tillatt i grønnkål selv det ikke står i oversikten til NLR Viken)


Markvandring i gulrot på Hjellum.
Gulrotsuger

Nær sagt alle gulrotfeltene har vært dekket med enten duk eller nett, og disse har så langt gått fri fra skade av gulrotsugeren. Imidlertid er det noen «trekanter» som ikke har blitt dekket, og så langt er det lite skade å se av gulrotsuger. Men med erfaring fra de siste årene, så har vi sett at plutselig så har sugeren vært der. Så dekke har sin berettigelse!

Hvor lenge skal fiberduken ligge på gulrota?

I all hovedsak så er det fiberduk som blir brukt som dekke, og denne gir mye grasvekst fremfor rotvekst. Dette betyr at duken bør ligge på kortest mulig tid, men likevel lenge nok til å verne gulrota.
På gulrotmarkvandringen sist tirsdag kom vi frem til at i tidligrota bør duken av i løpet av 5-7 dager og i den seinere sådde rota kan duken ligge på til 10.-12. juli.

HUSK to raske behandlinger med insektmiddel rett etter dukavtak, en rett etter avtak og andre behandling gjøres 4-5 dager etter avtak. For de som bruker nett så gir ikke nettet så stor klimaeffekt så dette kan ligge lenger.
 


Foto: Ole Morten Nyberg
Sandefelle til kålflueegg. Foto: E.C. Gihle
Kålflueregistrering  

Forrige uke ble det registrert 4 kålflueegg i snitt pr. kinakål i Nordlia, denne uka var det bare 1 egg pr. plante.  I Kolbu ble det ved  forrige ukes telling  funnet 11 egg pr. plante i snitt, mot 13 egg denne uka.  I Romedal, i Hedmark ble det registrert 8 egg i forrige uke, denne uka var det 3 egg pr. plante i snitt.

VIPS-LANDBRUK

Ferietid

Det nærmer seg ferietid for grønnsaksgjengen i NLR Innlandet.

Foreløpig ferieoversikt, ukenr:
Eva Cecilie:    27-28-29
Ole Morten:    28-29
Hanne:           29-30-31
Kjetil:              30

Plantevernplanen 2016

Plantevernplan for over 30 ulike grønnsaker er utarbeidet  i felleskap av grønnsaksrådgiverne i NLR. Det kan forekomme endringer/rettelser i sesongen. Du finner oppdatert versjon pr.03.05.2016 av plantevernplan her (oppdatert på sopp i løk):

Plantevernplan 2016