Klikk her for å lese eposten i din nettleser
           
Grønnsaksnytt nr. 7 - 2016 Juni 2016
I dette nyhetsbrevet finner du:
Nepeåker i solnedgang..
Kontakt
Ole Morten Nyberg
tlf 995 46 504
ole.morten.nyberg@nlr.no

Eva Ceciie Gihle
tlf 971 54 385
eva.cecilie.gihle@nlr.no

Kjetil Mostue
tlf 908 25 909 kjetil.mostue@nlr.no

Hanne Homb
tlf 992 52 759 
hanne.homb@nlr.no
 
Markvandring i løk på Toten denne uka.
Soppsprøyting i løk

Med overgang fra tørt til noe mer fuktig værtype, -ut fra YR, så bør en snart vurdere oppstart av soppsprøytingen i den satte løken som har kommet lengst. Med den nedbøren som er meldt til helgen anbefales at soppsprøytingen blir gjort før denne nedbøren kommer.

Satt løk
Ved den første behandlingen har vi anbefalt Signum,100 gr/daa og ved neste behandling (2. behandling) vil det da være aktuelt med Rovral 75WG og Ridomil Gold MZ Pepite.  Videre behandling vil da være avhengig av været, men en ny runde med Signum i blanding med Acrobat vil være aktuelt.

NB: I tidligløken som skal høstes i månedsskifte juli-august er det viktig at en tar hensyn til behandlingsfristen ved valg av middel.

Sådd løk
Foreløpig er det litt tidlig å starte opp soppsprøytinga i den sådde løken, men vi tar likevel med et forslag til behandlingsstrategi.
For uten de sjukdommene som nevnt under satt løk er vi i sådd løk til stikkløk opptatt av å oppnå tilstrekkelig beskyttelse mot løkbladgråskimmel. Mot løkbladgråskimmel har tidligere tester vist at Switch har ne bedre effekt enn de andre midlene.
Aktuelt behandlingsprogram i sådd løk;
  • sprøyting Signum, 100 ml/daa (allerede utført eller står for tur nå)
  • Rovral, 90-100 gr/daa + Ridomil Gold MZ Pepite, 250 gr/daa
  • Switch, 50 gr/daa( evt. Rovral, 100 ml/daa) + Acrobat WG, 200 gr/daa
  • Signum, 100 ml/daa + Acrobat WG, 200 gr/daa
  • Switch, 50 gr/daa (ny Off-label gitt i 2015, og gjelder nå i stikkløk (sådd løk) og matløk (kepaløk, sjalottløk, vårløk ))
    Behandlingsintervallene bør ligge på 10-14 dager i matløk, men i den sådde løken til stikk bør en foreta en ny behandling hvis det er kommet kraftig nedbør 6.-7. dagen etter siste sprøyting.
Behandlingsfrister:  
Rovral 75 WG max 2 behandlinger og 21 dagers behandlingsfrist                                 
Signum, max 2 behandlinger og 7 dager frist
Ridomil Gold MZ Pepite, 1 behandling og 14 dager
Acrobat WG, 2 behandlinger og 14 dager
Switch, 2 behandlinger og 14 dager

NB Flere av midlene er godkjent på OFF-label så påse at dere har de nødvendige Off-labelpapirene for de ulike midlene!

Nasjonal markdag i løk

Sett av den 2. august, da er det nasjonal markdag i løk i Østfold. 
Samme dag blir det også samling for løkprodusentene, der målet er å få dannet en løkforening.

Program kommer i neste grønnsaksnytt.


August 2016
2

Larvene ses lettest på undersiden av bladet. På ett blad fant vi 30-40 larver.
Foto: Hanne Homb
Store mengder larver av kålmøll

 
Vi finner nå store mengder kålmøll-larver i de fleste kålvekster i Mjøsområdet. På bladene finner vi larver i flere stadier, størst skade har vi sett der det ikke har vært duk/nett, samt i oppal. Duk/nett hindrer ikke møllet i å legge egg på kålplantene, men de får lettere tilgang på utildekkede planter. De største larvene er ca en cm og de når snart puppe-stadiet. De minste larvene ses best med lupe.

Larvene bekjempes lettest når de er små, og før kålen «knuter seg». Hos kålrot vil ikke møllen skade selve produktet, men ved store angrep kan plantene bli satt kraftig tilbake.

Det vil være ulike bekjempingsstrategier  og sprøyteteknikk mtp hvor lang veksttid den enkelte kultur har, om det er hodedannende kålvekster, og hvilke midler som er tilgjengelige. Vårt råd er nå å bruke larvemidlene vi har på off-label: Conserve eller Steward. Ta gjerne kontakt med oss for nærmere diskusjon, middelvalg og dose. Midlenes effekt ses etter ca 2 dager.

Artikkel fra NIBIO om kålmøll kan du lese her: http://www.nibio.no/nyheter/ny-klmllinvasjon-i-r


Markvandring i gulrot på Hjellum i forrige uke.
Markvandringer

Tidligere år har vi sendt ut beskjed om markvandringer via grønnsaksnytt/e-nytt grønnsaker. Heretter vil melding om markvandringer foregå via SMS.

Select er ferskvare

Erfaringer over flere år viser at overlagret vare av Select gir dårligere ugraseffekt enn ny vare. Derfor blir rådet at en skal være forsiktig med å kjøpe inn mer vare enn det man har behov for i gjeldene sesong.
Sandefelle til kålflueegg. Foto: E.C. Gihle
Kålflueregistrering  

Forrige uke ble det registrert 4 kålflueegg i snitt pr. kinakål i Nordlia, samme antall fant vi denne uka. I Kolbu ble det ved  forrige ukes telling  funnet 3 egg pr. plante i snitt, mot 11 egg denne uka.  I Romedal, i Hedmark ble det registrert 22 egg i forrige uke, denne uka var det 8 egg pr. plante i snitt.

VIPS-LANDBRUK

Redusert behandlingsfrist Agil 100 EC

Agil 100 EC har ny etikett. For kepaløk, kålrot, gulrot, brokkoli og hodekål er nå behandlingsfristen 30 dager.
Borgjødsling i gulrot

Mye av gulrota som er sådd tidlig er på blyanttykkelse eller større og det er da aktuelt å foreta en bladsprøyting med Bortrac. Aktuell dose i gulrot, 100-150 ml/daa. Alternativt kan du bruke

Foto: E. C. Gihle
Plantevernplanen 2016

Plantevernplan for over 30 ulike grønnsaker er utarbeidet  i felleskap av grønnsaksrådgiverne i NLR. Det kan forekomme endringer/rettelser i sesongen. Du finner oppdatert versjon pr.03.05.2016 av plantevernplan her (oppdatert på sopp i løk):

Plantevernplan 2016