Nytt fra NLR Innlandet #6 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

Nettsider for NLR innlandet er aktive
 

Vi har ny felles nettside www.nlrinnlandet.no
Nettsidene fra de gamle enhetene i NLR Innlandet er slått sammen til www.nlrinnlandet.no (http://innlandet.nlr.no)
På nettsidene finner du nyheter og fagstoff fra vår enhet. Du finner også beskrivelser av våre tjenester, linker til tidligere nyhetsbrev, kalender og arrangementer.
Alt fagstoff og alle nyheter fra de gamle nettidene er flyttet til nlrinnlandet.no og de gamle siden vil avsluttes.

Sidene er fortsatt under oppbygging, så hvis du mangler informasjon ta kontakt med oss på telefon eller mail. Deler av innholdet er passordbeskyttet. Enn så lenge bruker du passordet fra din gamle enhet til vi får individuell innlogging i løpet av våren.

NLR Innlandet på Facebook

NLR Innlandet er også på Facebook, under https://www.facebook.com/nlrinnlandet/
Vi vil bruke facebook til å dele små nyheter, oppdateringer og arrangementer vi mener er relevante for våre følgere. Facebook er åpent for alle og medlemsspesifikk informasjon kan finnes på nettsidene www.nlrinnlandet.no
Facebooksidene
til våre tidligere enheter vil avsluttes i løpet av våren
Lik oss på facebook og få siste nytt.

Innvitasjon til sauekurs 2016

Grovfôr og beite til sau

Nortura, Norsk sau og gjeit og NLR Innlandet innviterer til sauekurs, med tema: Grovfôr og beite.
Kurset er for alle sauebønder som ønsker å bli enda bedre på fôrproduksjon og beitebruk. Kurset er delt opp i tre bolker.

  • Våronnmøte tirsdag 19. april kl 19-22 i kommunestyresalen på Fagernes
  • Markvandring om beitebruk mandag 6. juni kl 19-22 på Okshovdstølen på Beitostølen
  • Vurdering av grovfôrkvaliteten, ca 8. november på Fagernes

For og se fullstendig ptogram, klikk på lenken under. Påmelding  og nærmare informasjon: magnhild.strand@nlr.no, tlf 93452532.

Plantevernmøte for bær

Torsdag 21. april kl 18.00 Veikroa på Biri

Det tradisjonelle vårmøtet om plantevern foran årets bærsesong holdes som vanlig på Biri. I hovedsak gjennomgås aktuelle plantevernspørsmål i jordbær og bringebær. Et sentralt tema i år er utfordringer med resistens i gråskimmel og aktuelle strategier for å handtere dette.
Plantevernplan for frukt og bær er sendt i posten til alle tidligere medlemmer av Frukt- og Bærrådgivingen Mjøsen. Nye frukt- og bærprodusenter i NLR Innlandet kan henvende seg til Jørn Haslestad (tlf 977 23458 eller jorn.haslestad@nlr.no) for å få plantevernplanen tilsendt.

Fagmøte om husdyrgjødsel på Hadeland Gjestegård, Jaren

Tirsdag 12. april kl. 11.00 – 14.00            

Oddbjørn Kval-Engstad, NLR Innlandet, set fokus på ulike problemstillingar rundt bruk og handtering av husdyrgjødsel. Det vert presentert økonomiske berekningar, resultat og løysingar kring

spreiemetodar,transport-avstandar, satelittlager m.m.
Møteavgift for medlemer i NLR Innlandet kr 100, ikkje-medlemer betaler kr 200. Betaling ved frammøte. Arrangementet vert støtta av Landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Oppland. Deltaljert program kjem i neste veke!

Spireevne og såmengde

Fjorårets såkorn har jevn spireevne i rapport fra Kimen såvarelaboratorium. Sjekk spireevne og kornvekt på såkornet du har kjøpt, og still inn såmaskina etter ønsket såmengde – i spiredyktige såkorn pr m2. Ved sein såtid økes såmengden 1-2 kg pr dekar. Kornstørrelsen er generelt noe større i 2015-årgangen, enn

normalt. For mange vil det også være penger å spare på riktig såmengde. Vi har tidligere vist i forsøk at såmengden i Mjøsområdet kan ligge litt under såmengden i dalene.For å finne ut hvor mange kg pr dekar som trengs av såkorn må en se på deklarasjonen på såkornsekkene. I tabellen som vises i artikkelen, er det satt opp såmengde med utgangspunkt i tabellen med anbefalte spiredyktige såkorn, spireprøver i Kimen, samt 1000-kornvekt i sortsforsøkene og tall fra importører.  
Formelen en bruker for å finne såmengden er : (Ønsket antall planter pr m2 * 1000-kornvekt) / (Spireprosent * 10) Sjekk også spireevnen spesielt, da den kan være forskjellig høyere enn det som er brukt i regnestykket.

Kornfelt 2016

Feltverter ønskes!

Vi skal i år som tidligere ha en del forsøksfelt i korn, både konvensjonnelle og økologiske. Kunne du tenke deg å være feltvert så ta kontakt med Franz Anders Bakken(tlf: 95005592 eller fab@nlr.no)
Feltene vi ønsker verter til er:

  • Arter og sorter av vårkorn, (8 felt)
  • Soppbekjempelse i hvete(1 felt)
  • Behandling av vårhvete etter VIPS-vaslel(1 felt)
  • Gjødslingsstrategi i vårraps(1 felt)
  • Vendeteig bygg og hveteavlinger(1 felt)
  • Sorter og gjødslingsstrategier i bygg(2 felt)
  • Oppfølging av N-norm i korn(1 felt, anlegges i eksisterende åker)
  • Vårhvetesorter med og uten soppsprøyting(1 felt)
  • Gjødsling til økobygg(2 felt)
  • Økologiske arts og sortsfelt(2 felt)

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,