Nytt fra NLR Innlandet #7 2016

Hvis e-posten ikke vises ordentlig, les i nettleser

Fagdag om husdyrgjødsel 27. april

Kvamshall i Lomen kl 11.00

Gardseksempel v/Frode Rolandsgard og Svein Lund. Utnytting av husdyrgjødsla, vassblanding og spreiemetodar. Måling av tørrstoff i husdyrgjødselprøver.

Oddbjørn Kval-Engstad har innlegg om bland annet: vurdering av tørrstoffinnhald

og næringsinnhald, spreiemetodar og verforhold. i tillegg vil Steinar Tvedt fra Vestre Slidre kommune fortelle om regelverk for bruk av husdyrgjødsel.

Arrangementet er støtta av Fylkesmannen i Oppland. Velkommen på fagdag!

Høstkornvandringer

Denne uka har det vært høstkornvandringer på Hedmarken. Vandring på Hadeland vil bli gjennomført til uka. I all hovedsak er det svært god overvintring av alle arter: Høsthvete, rug, rughvete og høstbygg. Veksten er nå i gang i rug alle steder vi besøkte. Høsthveten krever noe høyere temperatur for vekststart, og står mer stille så langt. Veksten gikk saktere i fjor høst enn høsten før. I tillegg ble det sådd seinere, gjerne etter 10. september. Antall skudd er derfor mer optimalt i år i hybridrugåkrene enn i fjor høst. Gjødsling skal gjøres når veksten har startet. Siden vi fortsatt er tidlig i sesongen vil det være en fordel å begrense gjødselmengden.

Vi anbefaler inntil 7 kg N pr dekar. Rug gjødsles så igjen rundt begynnende strekning. Registreringer gjort i høsthvete viser at det tas opp lite N før den tid. Rug, rughvete og høsthvete oppfører seg likt mhp. N-opptak.
Ugrassprøyting vil vi komme tilbake til i neste melding

April
26

Husdyrgjødseldag, Alvdal

26.april kl 10:00, hos Erik Gjelten Dystebakken

Faginnlegg av Oddbjørn Kval-Engstad, NLR Innlandet
Demonstrasjon av transportutstyr, container og spredeutstyr (slepeslange) fra Hektner Maskin og Aune Transport.

NLR Innlandet inviterer til våronnmøte i korn


Fellskjøpet Otta mandag 18. april kl. 19.00 
Lom og Skjåk Ysteri tirsdag 19 april kl 19.00
Landbrukssenteret Vinstra torsdag 21. april kl. 19.00
 

Tema: Gjennomgang av sortsegenskaper i bygg, jordarbeiding, bekjempelse av rotugras og frøugras, gjødsling, behandling for å unngå legde, forsøksresultater i seksradsbygg og toradsbygg, økonomi m.m. Kom gjerne med innspill til andre tema du vil drøfte.
Enkel servering.

Husk ny brukserklæring for Ally SX i eng og beite

Norsk Landbruksrådgiving har fått godkjent off-label bruk av Ally SX mot ugras i grasmark til slått og beite, særlig mot ulike høymole-varianter. Dette er en fortsettelse av tidligere godkjenning for bl.a. Ally 50 ST.

I forbindelse med den nye godkjenninga er det satt krav om undertegning av ny brukserklæring, for Ally SX. Du trenger også ny tilleggsetikett, siden formuleringa og dermed doseringa er ny. Brukserklæring og tilleggsetikett får du via din lokale grovfôrrådgiver i NLR Innlandet. Det er éngangsgebyr på 200 kr for å få etiketten, men har du allerede erklæring og etikett for Ally 50 ST er det ikke nytt gebyr for Ally SX.
 

Tyngder og pakking

På våronnmøte på Jønsberg 8. april ble det stilt spørsmål om hvilken skade tungt utstyr, kontra lett utstyr, gjør. For å komme litt videre i den diskusjonen måtte det til en diskusjon med Trond Børresen, professor på NMBU (Ås). Konklusjonen ble: Tyngden betyr mindre i den kortsiktige skaden som kan oppstå på jorda.

Denne e-posten er sendt til mbl@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta E-nytt fra NLR Innlandet, melder du deg av her: avmelding  |  © 2016 Norsk Landbruksrådgiving Innlandet,