Nytt fra NLR HMS

Nytt fra Norsk Landbruksrådgiving HMS #3 2017, 29. juni

Hvis nyhetsbrevet ikke vises ordentlig, 
les i nettleser

Norsk Landbruksrådgiving HMS (NLR HMS) sender jevnlig ut nyhetsbrevet Nytt fra NLR HMS. Har du innspill eller spørsmål, send en e-post til hms@nlr.no

» Krisebistand    » Husdyrulykker    » HMS-avtale    » Brannvarsling   

Husdyr tapt til rovdyr er en stor belastning for berørte bønder. FOTO: NLR arkiv

Krisebistand

Når kriser oppstår eller belastningen blir for stor i livet til en bonde kan det lett bli overveldende. Jobb, familieliv og fritid er så tett knyttet sammen at det er vanskelig å få den avstanden man trenger for å få bearbeidet det som har skjedd. Da kan det være godt å få hjelp utenfra. I disse tider er det mange bønder som må håndtere vonde situasjoner i forbindelse med tap av sau til rovdyr. For noen er det viktig å få luftet tankene sine etter en beitesesong. Vi i NLR i tett samarbeid med bedriftshelsetjenester, tilbyr bistand til både

medlemmer og ikke- medlemmer som opplever en vanskelig tid. Kanskje dette kan være en løsning for deg eller noen du kjenner?  

Flere hundre kilo okse kan gjøre stor skade på kort tid. Vis aktsomhet ved håndtering av store husdyr. FOTO: NLR arkiv

Ulykker med store husdyr

Det er beitesesong og dyr skal flyttes og håndteres på beite. Man skal føre tilsyn og regelmessig se om dyra. Det har gått bra så mange ganger, men plutselig kan skjer det noe. Det er ikke første gangen og sannsynligvis ikke den siste. Et av dyrene oppfører seg plutselig annerledes enn vanlig, uvisst hvilken årsak. Det rolige, litt saktmodige dyret viser en helt

annen side og utgjør en stor fare for en som knapt er en tiendedel av dyrets størrelse. Det skjer så fort at man rekker ikke å reflektere over årsaken før etterpå. Man må bare forsøke å komme seg unna. Flere hundre kilo med okse eller ku kan gjøre stor skade på kort tid. Av og til går det dessverre helt galt. 
Heldigvis klarte bonden i artikkelen nedenfor å komme seg under gjerdet og i sikkerhet denne gangen. Men det var nære på. Han fikk skikkelig juling, vi håper han ikke får varige skader.
 Det er viktig å ta lærdom av dette. Ikke flytt dyr alene, ha alltid med deg noen som kan hjelpe deg. Så kan du hjelpe andre når de trenger det. Det kan virker tidkrevende og mye å organisere, men som regel vil det å streve alene ta mer tid i tillegg til at risikoen er høyere. Det er fint å ha med seg hjelp til å utføre jobben. Det er både nyttig og sosialt. Det å etablere et samarbeid med andre som driver med tilsvarende produksjon kan være en god investering. Ved tilsyn er det en god hjelp at du har med deg noen som kan følge med på at tilsynet går bra. Skjer det noe med deg kan de skaffe hjelp.  

Din HMS-avtale i NLR

HMS-rådgiverne i NLR reiser på mange HMS-besøk i løpet av året. Bedriftshelsetjenestene holder mange helsekontakter. Det foregår stor aktivitet hele året. Likevel er det noen som ikke tar seg tid i en travel hverdag til å benytte seg av tilbudet. Vi ønsker derfor å oppfordre deg til å benytte tilbudet du har gjennom HMS-avtalen i arbeidet for å bedre sikkerheten på din gård for deg, din familie og dine ansatte. Derfor ønsker vi å presentere tilbudet vårt.

HMS-besøk

HMS-rådgiveren hjelper deg med det forebyggende HMS-arbeidet på gården. Det innebærer blant annet en vernerunde med kartlegging av arbeidsmiljøet på gården. Følgende fagområder er som regel aktuelle: brannvern, elektrisk, kjemikalier/gasser, støv, støy, ergonomi, sikkerhet, beredskap og ikke minst psykososialt arbeidsmiljø. Du kan selvsagt påvirke hva du ønsker å ha mest fokus på og gi gjerne en tilbakemelding om dette til HMS-rådgiveren i forkant av HMS-besøket. I løpet av et HMS-besøk diskuterer man gjerne løsninger som bidrar til at du og dine ansatte får en tryggere arbeidsplass. Vi har også fokus på at gården er en boplass for familien, noe som medfører at ekstra hensyn må tas. 
Vi kan også hjelpe deg med å oppfylle dokumentasjonskravene i KLS egenrevisjon slik at de passer for din virksomhet. Mange vil ha hjelp til å opprette eller vedlikeholde Gårdens HMS-system som kan skreddersys for din virksomhet. Noen ønsker HMS-besøk oftere enn hvert tredje år og kan bestille det hos sin HMS-rådgiver.
Vi håper du benytter deg av tilbudet for å øke sikkerheten på din gård!

Helsekontakt

De som har tegnet HMS avtale får tilbud om helsekontakt hvert tredje år. Her vil det settes fokus på det som utgjør en helsemessig risiko i ditt arbeidsmiljø Det blir blant annet foretatt målinger av hørsel, lungefunksjon, blodtrykk og du får tilbud om stivkrampevaksine. I tillegg er det en arbeidshelsesamtale med fokus på risikofaktorer i ditt arbeidsmiljø. Inkludert i avtalen er det også en ekstra konsultasjon hos bedriftslege, bedriftssykepleierr, yrkeshygieniker eller fysioterapeut årlig dersom du har behov for det. Det er viktig at du benytter deg av tilbudet om helsekontakt slik at du kan ivareta din arbeidshelse på en god måte.

Fagmøter

Det settes opp ulike fagmøter med ulike tema rundt omkring i landet. Dette kan skreddersys ditt behov. Er det andre tema du ønsker deg kan du kontakte din HMS rådgiver og etterspørre dette. Dersom dere er flere i ei grend som ønsker et møte med samme fagområde kan HMS rådgiveren arrangere fagmøte i nærheten av der du bor.  

Andre tjenester

I tillegg til ovennevnte tjenester er det mulig å få bistand til for eksempel hjelpemiddelsaker, SHA planer, bistand ved tilsyn mm. Dette er tilleggstjenester og koster mindre for de med HMS avtale enn andre.

Kurs

Det holdes mange kurs i løpet av året. Blant annet i Praktisk HMS arbeid, Varme arbeider, Inn på tunet -Kvalitet og trygghet med mer. 

Utringerfunksjon på brannvarslingsanlegg

Vi har i et tidligere nyhetsbrev informert om FG krav om utringerfunksjon på brannvarslingsanlegg. Dersom anlegget varsler

brann når du er langt unna gården vil det ofte gå for lang tid før noe blir gjort. Som kjent må det handles raskt ved en brann, hvis ikke kan det bli katastrofale følger. Har du en utringerfunksjon varsles du tidligere og kan tilkalle hjelp raskere. Følgende står i FG (Forsikringsgodkjent) reglene om brannalarm i landbruket:

Alarmen overføres til et eget reaksjonsapparat med inntil tre mottakere, som kan være eier, for å sikre at personell raskt kommer til anlegget.
Signalutstyr for overføring av alarm skal være montert. Signalutstyret skal være godkjent av godkjenningsinnehaveren og ha batteri-backup.

Denne e-posten er sendt til ingvild.lauvland.hoie@nlr.no  |  Hvis du ikke lenger ønsker å motta Nytt fra NLR HMS, melder du deg av her: avmelding  |  © 2017 Norsk Landbruksrådgiving