9.5.2020

                   Bærmelding 7-2020

Bringebær

Utvikling

Sidegreiner på bringebærskota veks ganske bra trass det kalde veret. Her utvikling frå tidleg frilandsfelt, merk kraftig sideskot som også har utvikla seg frå biknoppen.

Bringebærknoppmøll

Bringebærknoppmøll, som tidlegare heitte bringebærmøll, ser ein no dukkar opp igjen i bringebær etter at den i lang tid kun har vore lokalisert på ein plass i Sogn. I Nordfjord er den funnen i ganske stort omfang i eit felt der ein rekna vinterskade som årsak til at knoppane tørka inn og visna. Dette viser seg å vere knoppar som er uthola av møll-larvar og som deretter tørkar ut og visnar. Bringebærknoppmøllen er også funnen i nye felt i Sogn i seinare tid.

Larvane som no gjer skade ved å ete opp knoppen innvendig, starta livssyklusen i fjor som egg som vart lagt av den vaksne sommarfuglen i open blomst. Larvane har så utvikla seg i felta, overvintra under mypexduk og i jorda før dei tidleg vår ved knoppsprett har gått opp over stenglane og bora seg inn i knoppar som dei et opp innanfrå. Her går dei og inn i puppestadie og utviklar seg til vaksen møll.  
 
Bekjemping av denne skadegjeraren kan gjerast tidleg om våren når larvane kjem fram og klatrar opp i stenglane. Dette kan overvakast med bruk av limringar ved basis av stenglar. Ved store angrep kan ein også fjerne angripne stenglar no i mai, og brenne dei.

Bilettekstar: oppe t.v.: Fjernar ein restar etter angripen knopp, ser ein den raude larven i eit holrom i stengelen. Oppe t.h.: Larven er raud med svart hovud og blir 6-8 mm lang. Nede t.v.: Knoppar med angrep ser ein ofte har starta å vekse og har så tørka vekk. Nede t.h.: Parti med nakne stenglar etter angrep av bringebærknoppmøll.

Klart for Maistersprøyting langs mypexkanten

Kaldt ver hindrar ikkje ugraset å vekse og i dette feltet er tida komen for bruk av Maister langs mypexkanten. Her har allsidig ugrasflora no vakse opp og det skal brukast full dosering i ei sprøyting. Temperaturen denne dagen er ca. 10 grader, altså ikkje meir enn det som trengst for å få god systemisk verknad av Maister. Men alternativet med regn og kjøleg ver i vente, stort ugras og eit nytt skift i Nordsjøen som nærma seg, gjorde at dyrkaren valde å sprøyte denne dagen i stilt ver.

Jordbær

Utvikling

De fleste steder på friland uten fiberduk er blomsterstanden godt synlig i basis av planta, og strekning av stilk kan forventes når temperatur kommer litt opp i slutten av neste uke.

Ingen erstatning for Reglone denne våren

Det ble søkt dispensasjon for 2 behandlinger med Spotlight Plus i jordbær for året; før blomstring og etter høsting. Vi har kun fått godkjenning for bruk etter høsting.
Godkjenningsperioden er satt til 1. juni – 29. september 2020. Tilleggsetikett finner du her.

Ugras i jordbær

Det er nå god jordfuktighet og dermed gode forhold for sprøyting med Goltix eller Gallery. Det er meldt noe regn på lørdag så dersom en skal bruke Goltix er det tryggest å vente med sprøyting til etter lørdag. Det er meldt noe vind i helgen og i begynnelsen av uken, men den skal så avta igjen.

Både Gallery og Goltix kan brukes helt frem til blomstring. For begge midler er det jordvirkningen som er viktigst. Det er kun Goltix som også har noe bladvirkning.  

Det er det samme hvilken rekkefølge du bruker Gallery og Goltix i, men til vanlig er det mest naturlig å starte med Gallery tidlig vår før noe har spirt. Ved normal dosering bør de bare brukes en gang hver om våren. Vær obs på faren for nedvasking til røtter på lett jord.

Begge midler kan også blandes med Betanal. Betanal brukes på oppspirt ugras på frøbladstadiet og temperatur bør komme over 15 grader etter sprøyting. Det kan bli vanskelig å få gode forhold både for jordvirkende middel og Betanal på samme dag, så separate sprøytinger er derfor trolig det som gir best resultat.

Vurder behovet for Select+Renol og Fokus Ultra, og tilpass disse sprøytingene i forhold til bruk av andre ugrasmiddel.

Nyplanting

Det har vært og ser ut til å bli fortsatt gode forhold for jordarbeiding enda en stund. Pass på å få tatt jordarbeiding og nedmolding av gjødsel når det er lagelige forhold.
I tidl. Hordaland vil jordbærplanter bli levert etter 17. mai.

Skadedyr

Alle skadedyrmidler med unntak av Calypso og Floramite må brukes før blomstring.
Se Bærmelding nr. 6 om Movento. Denne har også effekt mot spinnmidd (og jordbærmidd), og kan erstatte bruk av Envidor om våren.

Rotsnutebiller
Det er viktig å kontrollere planter i felt hvor det tidligere har vært eller er risiko for angrep av rotsnutebiller.

Nyttenematoden Heterorhabditis bacteriophora må bestilles fra hagebruksfirma innen fredag for levering i uken etter. En pakning med 250 millioner nematoder rekker til 2 behandlinger av 1,3 daa jordbærareal med 3800 planter per daa. Det går an å behandle lokalt der angrepet er.

Snegl
Brunskogsnegl bekjempes best når de er små. Sluxx er et godt middel og 0,5 kg/daa en gang i uken er den mest effektive dosering. Bruker du 2 kg/daa hver fjerde uke, blir effekten ikke særlig bedre enn om du brukte 0,5 kg hver fjerde uke.
Aller best er å kombinere med bruk av insektnett som gjerde for å begrense innvandringen i feltet. Dette stanser også voksne rotsnutebiller.

Vi i NLR Vest har ruller som er 100 meter x 90 cm på lager.

Det kan hyppes en fure der gjerdet skal settes opp og fylle jord tilbake, eller det kan legges jord på duken langs bakken.

Sopp

Minner om dispensasjon for bruk av Luna Sensation i jordbær også i år. Det har god virkning mot gråskimmel og  mjølogg. Ta kontakt med din plantevernforhandler og bestill slik at de får det inn før du har bruk for det.
Se ellers mer om mjøldogg og Luna Sensation i Bærmelding nr. 6

Første sprøyting mot gråskimmel bør være med Switch og deretter anbefales Luna Sensation som nr. 2 og Geoxe som nr. 3.  

Bladgjødsling
Bladgjødsling med sink ved grønn knopp og med bor rett før eller i begynnende blomstring kan gjøres i blanding med mjøldogg- eller gråskimmelmiddel. Se plantevernplan side 39.

Jordbær i tunnel

Det er en stor økning i tunnelarealet i år og det meste er i substrat. Blomstringen har startet i de tidligste feltene, men det er fra neste uke av at det virkelig vil komme i gang. Det blir altså litt jordbær fra starten av juni i år.

I tunneler er mjøldogg og spinnmidd to av de største utfordringene. Spinnmidden har ikke vært synlig i substratdyrkingen ennå. Lav temperatur hemmer aktiviteten, men det er viktig å være føre var. I tunnel bekjempes spinnmidden med rovmidd. Sett ut poser med Neoseiulus cucumeris fra 3 uker etter planting, 500 rovmidd per meter rad.
 
Mjøldogg i tunnel
Forebyggende sprøyting med Thiovit bør gjøres hver 14. dag fram til blomstring/utsett av rovmidd. Etter dette brukes Signum/Amistar/Topas/Serenade. Serenade er et biologisk middel og kan fint brukes innimellom de kjemiske behandlingene. Den er spesielt aktuell i perioder med lavt smittepress.
Overvanning med mikrosprinklere i varmt vær er et godt tiltak mot mjøldogg. Med slik vanning i tunnelen er behovet for kjemisk bekjempelse betydelig mindre. Overvanning hemmer også aktiviteten til spinnmidden, siden den ikke liker fuktighet. Se plantevernplanen for detaljer rundt bruken av mikrosprinklere.
 
Gjødsling
Produksjon i substrat er veldig følsom for små endringer i gjødsling og vanning. Bildet under viser blad med sorte flekker og en rødfarge langs nervene. Flekkene kan skyldes overskudd av kalium, mens de røde bladnervene er et symptom på dårlig fosforopptak.
Årsaken er tekniske problemer med en av to injektorer. Substratplanter får en blanding av Calsinit og fullgjødsel ved hver vanning. Hvis en av injektorene svikter blir balansen mellom næringsstoffene feil, og man ser symptomer som dette. Det kan også tenkes at kaldt vanningsvann kan gi dårlig opptak av fosfor, selv om tilførselen i teorien er god nok.

Et midlertidig tiltak er å bladgjødsle med fosfor, og skifte manuelt mellom de to stamløsningene.

Plantevernplanen på nett

Plantevernplanen for frukt og bær ligger nå tilgjengelig på www.nlrplantevern.no. Nettversjonen inneholder per i dag eple, kirsebær, jordbær, bringebær, pære og plomme. Resten av kulturene vil komme etter hvert, og det vil også bli lagt inn flere bilder.

En e-post er sendt ut til alle medlemmer med informasjon om brukernavn og passord. Avsender på e-posten er Stine Huseby. Finner du den ikke i innboksen, ta kontakt med din rådgiver for å få passordet.

Ledige stillinger i NLR Vest

Det er to ledige stillinger i NLR Vest, en som rådgiver i jordbruk, grønnsaker og potet, se annonse her og en rådgiver landbruksbygg, se annonse her.
Tips gjerne aktuelle kandidater!

Bærrådgjevarar i NLR Vest