Bringebær
Publisert 23.05.2017
Brytingen er kommet godt i gang, men det har gått sakte og det er lite strekning av sideskudd enda.
 
Bildet er tatt for to uker siden, men det har ikke skjedd så mye siden da.
For tiden fremover de nærmeste ukene er følgende momenter aktuelle å sysle med (se også forrige Bærometer for flere gjøremål):

Ugras: Graset er i god vekst, og for flere kan det være aktuelt å starte ugrasbekjempelsen om ei snau uke (ugraset bør være 8-10 cm langt). Da mange har brukt MaisTer de siste tre årene bør en nå ta et "friår" med slik bruk for å motvirke resistensoppbygging. Dette gjelder først og fremst der en har god kontroll på ugraset og kan holde dette i sjakk med Reglone, i tillegg til Focus Ultra (mot kveke). Der en fortsatt har problemer med flerårig ugras og/eller ikke har brukt MaisTer hvert år kan det fortsatt være aktuelt med bruk av MaisTer. Ugraset bekjempes med skjermet sprøyting i ca. 0,5 meters bredde langs plastraden. For den som skal blande ut MaisTer i ei ryggsprøyte kan en velge å blande ut 6 gram i 10 liter vann. Dette skal da sprøytes på 800 meter rad a 0,5 meters bredde. Alternativt kan en bruke 3 gram i like mye væske men som sprøytes ut på 400 meter rad a 0,5 meters bredde. Disse dosene skal være innenfor maksdosering pr. daa effektivt sprøytet areal. Frist er før blomstring.

Bringebærbille: For den som har feller for bruk mot bringebærbille kan en nå legge i luktstoff for å tiltrekke biller som med stigende temperatur forventes å bli aktive framover. Hvis noen ønsker slike feller har vi flere på lager. Luktstoff bestilles hos Norgro.

Nyskuddene kommer så smått i gang nå og en forsiktig tynning i slutten av mai kan gjøres der det er rikelig vekst av nyskudd. Når skuddene er under 20-25 cm lengde er de sprø og lette og knekke av og fjerne. Nå som temperaturen stiger vil også bringebærflua komme på vingene og starte egglegging i nyskuddene, som vil henge med hodet når larvene vokser fram inne i skuddene. Så fort en ser skadde småskudd må disse tas vekk og destrueres.

Tynning: Når en nå ser hvordan skuddene bryter kan en gjøre en finjustering av om enkelte skudd skal fjernes helt hvis brytingen er dårlig. Hvis mindre enn 50 % av knoppene bryter på enkeltskudd er det aktuelt å fjerne disse da de ofte kan være befengt med gråskimmel.

Rotråte: I felt med rotråte bør en få sprøytet med Resistim eller Aliette så fort bladveksten kommer i gang for å forebygge spredning av denne. Eventuelt vil en med fordel kunne kjøre ut Aliette i dryppanlegget hvis en har blandekar med dosatron for dette.
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.