Jordbær
Publisert 23.05.2017
Tørre forhold 5. mai under planting av A+ planter på Toten.
Vi har mye spredning i utviklingen i feltene nå. Tidligste felt i Innlandet har kartdanning og kan ha moden bær midt i juni, mens de fleste felt knapt har særlig utvikling av blomsteranleggene enda.

Så langt er vi nok ei uke etter fjoråret, men det kan bli varmt nok til å ta igjen noe av dette utover. Nå da feltene har vegetert noe ser en at det finnes noe vinterskader, spesielt i Florence, og på tross av bruk av fiberduk. Med mye regn mange steder er det ikke spesielt behov for vatning i de etablerte feltene enda.

Ugras: Nå før blomstring er det muligheter til å både få svidd rent i tomfårer, i tillegg til å knekke eventuell tunrapp og kveke. Bruk av spiregift er nå stort sett for seint å bruke.

Sopp: Det har vært gode forhold for utvikling av øyeflekk den siste uka og hvis en ikke har fått kjørt på Topas i Korona og Polka, spesielt, må dette gjøres nå. Kombiner gjerne med insektsprøyting og sinkgjødsling på blader. Hittil har det ikke vært spesielle forhold for utvikling av mjøldogg. Både der en har utfordringer med rød marg eller sorter som er mottagelig for rotstokkråte bør en ha kjørt sprøyting med Resistim/Aliette før blomstring. Sorten Saga skal også være mottagelig for rotstokkråte.

Skadedyr: Med høyere temperatur begynner nå snutebilla å bevege seg, og før helga ble det observert aktivitet med avbitte knopper i felt. Nå før blomstring er det mulig å prøve å stagge billa med Decis eller Fastac. Husk at dersom det er ugras som blomstrer i feltet regnes dette også som blomstrende vegetasjon og en kan da ikke bruke Decis eller Fastac.
I så nær som alle felt er det en del spinnmidd å se. De voksne har nå skiftet farge og det er mulig å starte bekjempelse hvis bladverket har strukket seg langt nok til at en kan få væskedekning under bladene. Se tabell side 8 i plantevernplanen for rett innstilling og sprøyteteknikk ved sprøyting mot spinnmidd på unge planter. Ved moderat med spinnmidd på bladene kan en vurdere å prøve Envidor. Vi har ikke vært fullgodt fornøyde med Envidor, slik at dersom det er mye spinnmidd bør en gå for Floramite med en gang. Vurder å bruke Floramite to ganger med minste dose hver gang. For å forebygge mot resistensoppbygging, bør en derimot veksle mellom bruk av Floramite og Envidor. Envidor kan ikke brukes i blomstringen.

Gjødsling: Om plantene ser små ut nå må en ikke la seg lure til å være raus med nitrogengjødslingen. Det blir tett nok om en måned uansett. Jeg gjentar også fra forrige melding: Kraftigvoksende sorter skal ikke gjødsles før ved blomstring (Frida, Florence, Malwina og Polka). Unntaket kan være felt som ble plantet seint i fjor og som en helst vil få i gang veksten i så tidlig som mulig (spesielt felt av A+ planter fra i fjor). Med lav jordtemperatur har alt gått sakte, også næringsopptaket, og behovet har vært lite til nå. Felt hvor det er brukt husdyrgjødsel før planting bør ikke gjødsles med mineralgjødsel av fullgjødsel første år etter planting.

Nyplanting: Mange har utnyttet været godt de siste to ukene og fått plantet innimellom regn- og snøbyger. Disse plantene har fått en god start og en kan konsentrere seg om ugrasbekjempelsen. Ugrasbekjempelsen starter med Gallery i 50 ml dose pr daa 3-5 dager etter planting (hvis feltet er kjørt opp/drillet opp mange dager før planting starter bør en svi ned eventuelt oppspirt ugras før en starter å plante). Husk at jorda må være fuktig enten før eller ikke lenge etter Gallerysprøyting. Bruk av blandingen Boxer/Betanal i 100 ml dose skjer deretter på det ugraset som måtte spire ei eller to uker etter Gallerysprøyting.
For de som fortsatt er i gang med plantearbeidet og enten tar opp egne planter eller får levert planter nå framover, vil plantene ofte være begynt å vokse en del slik at de krever en del væske for å holde seg saftspente. Knip gjerne av de største bladene på store planter for å redusere væskebehovet på disse.
 
 
Sagafelt plantet i fjor. Mye utløperplanter muliggjør eget planteoppal.

Nyplantet Korona. Ugraset ble sprøytet ned med glyfosat noen dager før planting og visner nå ned. Et klassisk "falsk såbed".
Korona til venstre og Florence med noe vinterskade til høyre.
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.