For å flytte okser mellom binger må folk inn i bingen. Det er ikke lov når man er alene i fjøset. Det er ikke lov i kubingene heller.

Å flytte fullvoksne okser mellom ulike binger i fjøset kan være en risikosport. Det samme kan det være å gå inn til en ku med kalv, eller for den saks skyld å gå inn i en hvilken som helst binge med store dyr.

– Regelen er at man minst skal være to i fjøset når man går inn i en binge. Det gjelder oss og det gjelder ansatte. Det er ikke optimalt at en må inn i bingen når vi skal flytte dyr, men jeg vet ikke hva mer vi kan gjøre for å bedre sikkerheten, sier Inger Synøve Johnsen.

Med 150 kalvinger i året blir det mange turer oppi bingene, både dag og natt. Spesielt for de tre som jobber fulltid på gården. Med kyr som veier fra 600 til 1 000 kilo, og har ulikt gemytt og morsinstinkt, kan det være risikabel jobb å hjelpe til under og etter kalving.

Magnus er oppe en gang om natta for å sjekke overvåkingskameraet i fjøset. I de tilfellene han må ut i fjøset har han telefonkontakt med Inger Synøve før han går oppi en binge.

– Jeg har telefonen koblet på hørselvernet og begge hendene fri, forteller han.

– Det er ikke da vi har de dype samtalene og løser familiekonflinktene akkurat, men jeg hører i alle fall om det skulle skje Magnus noe og slipper å finne han i bingen seks timer senere, sier hun.

For å bedre sikkerheten har Magnus og Inger Synøve delt opp i mindre binger, og hvis det er en ku som ikke vil ha kalven sin bruker de en lett grind med tau bak for å sette kua helt fast, slik at kalven få komme til juret.

Sikkerheten er også viktig i avlen. Inger Synøve kjører en hard linje når det gjelder hvilke dyr som skal avles på. Hun har nulltoleranse mot kyr som er sinte. Hvis de først har fått en anmerkning for dårlig gemytt hjelper det ikke om de viser plettfri oppførsel fram mot neste sortering. Sinte dyr skal slaktes.

– Det gjelder rundt 10 dyr hvert år. Magnus mente at han skulle greie å huske hvilke dyr som hadde vært sinte, men der har jeg vært hard. Hvis en ku først har fått en anmerkning er det ikke lov til å overprøve det, sier hun.