Tekst: Ola Fiskvik, ola.fiskvik@nlr.no
Publisert 02.11.2016
Frivillig yrkesskadetrygd
Selvstendig næringsdrivende og frilansere må tegne frivillig trygd for å få yrkesskadedekning fra NAV. Yrkesskadedekning gir rett til særytelser fra folketrygden ved yrkesskade. Denne yrkesskadedekningen bør alle bønder ha, da dette er en billig forsikring som gjør at bønder får samme rettigheter hos NAV som arbeidstakere. Dette er en ytelse som ikke overlapper med de forsikringene forsikringsselskapene selger.
Yrkesskadedekningen gjelder for yrkesskader som oppstår under utøvelse av virksomhet som frilanser eller selvstendig næringsdrivende. Den som blir rammet av en yrkesskade eller likestilt yrkessykdom som går inn under dette kapitlet, har rett til ytelser etter særskilte bestemmelser.
Personer under 67 år som i sin ervervsmessige virksomhet har en forventet årsinntekt som overstiger folketrygdens grunnbeløp kan tegne frivillig trygd. 
Frivillig yrkesskadetrygd for selvstendig næringsdrivende og frilansere tegnes for minst ett kalenderår.

Søknadsskjema finner du her

Når gjelder trygden fra?
Trygden gjelder fra det tidspunktet NAV mottok søknaden. Har du søkt om frivillig trygd fra et bestemt framtidig tidspunkt, gjelder trygden fra dette tidspunktet. Merk at trygden bare trer i kraft dersom premien er betalt innen fire uker etter at du har fått melding om at søknaden er innvilget.

Hvordan beregnes premien og når skal den betales?
Årlig premie utgjør 0,4 prosent av forventet årsinntekt utenfor tjeneste. Premien for tegningsåret beregnes fra og med den måneden trygden gjelder fra. Det skal ikke betales premie for inntekter som overstiger 12 ganger grunnbeløpet på det tidspunktet trygden gjelder fra.
Premien skal betales forskuddsvis for hvert enkelt kalenderår.

Opphør
Den frivillige yrkesskadetrygden opphører ved utgangen av kalenderåret dersom premien for det neste året ikke er betalt innen fire uker etter skriftlig påkrav.

Særytelser ved yrkesskade – stønad ved helsetjenester
Ved en skade eller sykdom som regnes som yrkesskade, ytes det full dekning for nødvendige utgifter til legehjelp, tannlegehjelp, fysikalsk behandling og legemidler, spesielt medisinsk utstyr og forbruksmateriell, og hensiktsmessige hjelpemidler som kan bøte på følgene av skaden. Departementet gir forskrifter om stønad, herunder om hva som skal regnes som full dekning.

Grunnstønad og hjelpestønad
Ved en skade eller sykdom som regnes som yrkesskade, ytes det grunnstønad og hjelpestønad etter bestemmelsene i folketrygdloven selv om vedkommende ikke lenger er medlem i trygden. Det er et vilkår at han eller hun var medlem i trygden på skadetidspunktet.

Sykepenger
Hvis en yrkesskadd på nytt blir arbeidsufør på grunn av en tidligere yrkesskade, skal det igjen ytes sykepenger slik vedkommende hadde rett til på skadetidspunktet, dersom dette gir en bedre dekning enn rettighetene på tilbakefallstidspunktet. Ved yrkesskade foreligger det alltid rett til sykepenger i 250 dager, selv om stønadstiden for sykepenger er helt eller delvis er brukt opp.

Arbeidsavklaringspenger
Arbeidsavklaringspenger ytes ved reduksjon av arbeidsevnen ned til 30 prosent.

Uføretrygd
Vilkåret om at vedkommende skal ha vært medlem i trygden i minst tre år før han eller hun ble ufør gjelder ikke når uførheten skyldes yrkesskade/yrkessykdom. 
Uføretrygd kan tilstås ved uføregrader ned til 30 prosent når uførheten skyldes godkjent yrkesskade/yrkessykdom.
Antatt årlig arbeidsinntekt på skadetidspunktet legges til grunn for beregningen av uføretrygden dersom gjennomsnittlig inntekt i de tre beste av siste fem inntektsår er lavere. Den antatte årlige arbeidsinntekten skal reguleres i samsvar med endringer i grunnbeløpet fram til det tidspunktet uføretrygden gis virking fra. Grunnlaget kan ikke settes høyere enn seks ganger grunnbeløpet. Grunnlaget reguleres i samsvar med endringer i grunnbeløpet. 
Ved yrkesskade avkortes uføretrygden ikke på grunn av manglende trygdetid.

Menerstatning ved yrkesskade
Et medlem som ved en yrkesskade blir påført varig og betydelig skadefølge av medisinsk art, har rett til en årlig menerstatning som løper så lenge vedkommende lever. Menerstatningen beregnes på grunnlag av skadens medisinske art og størrelse etter forskrifter og graderingsnormer som fastsettes av departementet. Høyeste årlige menerstatning skal være tre firedeler av grunnbeløpet.

Pensjon til gjenlevende ektefelle
Vilkårene om minst fem års ekteskap/partnerskap/samboerforhold eller barn med avdøde, for rett til etterlattepensjon, gjelder ikke når dødsfallet er en følge av yrkesskade/yrkessykdom.
Når dødsfallet skyldes yrkesskade/yrkessykdom kan også personer som ikke var gift med avdøde ytes pensjon eller annen stønad, forutsatt at vedkommende har omsorg for avdødes barn og ble underholdt av avdøde.

Barnepensjon
Ved dødsfall som skyldes en skade eller sykdom som følge av yrkesskade, ytes det barnepensjon etter følgende særbestemmelser: Vilkåret om forutgående medlemskap gjelder ikke. Bestemmelsene om reduksjon på grunn av manglende trygdetid gjelder ikke. Dersom barnet har utdanning som hovedbeskjeftigelse, ytes det pensjon inntil barnet fyller 21 år.

Alderspensjon
Ved overgang fra uførepensjon med yrkesskadefordeler til alderspensjon ved fylte 67 år sikrer folketrygdloven at medlemmer som mottar full uførepensjon (100 %) etter særbestemmelsene ved yrkesskade, hvor yrkesskadefordelene utgjør 100 prosent av uførepensjonen, får hele basispensjonen i alderspensjonen beregnet etter særreglene ved yrkesskade. Ved yrkesskade beregnes alderspensjon etter følgende særbestemmelser: Grunnpensjonen reduseres ikke selv om vedkommende har mindre enn 40 års trygdetid. Tilleggspensjonen reduseres ikke selv om vedkommende har mindre enn 40 poengår. Antatt årlig arbeidsinntekt på skadetidspunktet omregnes til pensjonspoeng etter bestemmelsene i folketrygdloven. Dette poengtallet legges til grunn ved beregningen av tilleggspensjonen dersom sluttpoengtallet er mindre. 

Hvordan og når melder man fra?
Selvstendig næringsdrivende skal sende melding til NAV ved yrkesskade eller yrkessykdom som fører til medisinsk behandling, sykemelding i mer enn tre dager og/eller som kan gi rett til ytelser etter folketrygden. Det skal sendes skademelding i alle tilfeller hvor NAV ber om det.

Meldingsskjema finner du her.
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.